Cine sunt vinovaţii pentru amenda uriaşă de la UE

Comisia Europeană a sancţionat România cu 10% din suma destinată subvenţiilor directe la hectar pentru 2007. Decizia de la Bruxelles vine după nereguli constatate la declararea suprafeţelor de teren agricol, dar şi din cauza plăţii întârziate a subvenţiilor.

Plăţile la hectar făcute cu întârziere şi uneori neconforme cu realitatea din teren au făcut ca, în urmă cu trei ani, România să fie pusă în situaţia de a pierde un sfert din finanţările de aproape 440 de milioane de euro aferente anului 2007. Cu toate acestea, autorităţile locale au obţinut amânarea activării clauzei de salvgardare, cu promisiunea că sistemul de plăţi va fi pus la punct, notează Adevărul.

Citeste si:  APIA: Numărul de cereri pentru primele din sectorul zootehnic a crescut cu 8,76% în 2013, faţă de 2012

„În urma progreselor făcute în îmbunătăţirea mecanismelor de control realizate în ultima parte a anului 2007, România a evitat activarea clauzei de salvgardare de către Comisia Europeană (care ar fi presupus o penalizare financiară de 25% din fondurile pentru agricultură) şi a obţinut în 2008 aplicarea procedurii normale de corecţie financiară folosită în cazul tuturor statelor membre UE”, arată Roger Waite, purtător de cuvânt pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală. În 2010 însă, România a fost penalizată cu 10% din cele aproape 420 de milioane de euro alocate achitării subvenţiilor pe hectar pentru deficienţele sistemului de plăţi.

Citeste si:  APIA: Cererile pentru obţinerea ajutorului la motorină se depun până pe 28 iunie

Concret, banii de la Uniune au venit, însă s-au pierdut în „încâlcitul” Sistem Integrat de Administrare şi Control (IACS) a APIA prin care trebuiau atribuite plăţile pe hectar (prin LPIS – sistemul de identificare al parcelelor pe bază de ortoplanuri – şi prin GIS – sistemul de informaţii geografice). Astfel, doar din cauza deficienţelor sistemului, dar şi a greşelilor din cererile fermierilor, România este sancţionată la nivelul anului 2007 cu suma de 37,73 milioane de euro, spun cei de la Agenţia de Plăţi.

Citeste si:  Shuanghui va împrumuta de la bănci şapte miliarde de dolari pentru a finanţa preluarea Smithfield
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata