Liderii G20 au rezolvat probleme minore. Războiul valutelor continuă

Summitul G20 de la Seul a fost dominat de interesele conflictuale ale statelor participante, liderii nereuşind să ajungă la un consens în privinţa celor mai importante puncte de pe agenda întâlnirii.

G20 nu a reuşit să pună capăt „războiului valutelor” dintre Statele Unite şi China sau să demareze apli­carea unui set de politici unitare ce ar fi urmat să pună bazele unui cadru instituţional de politici macroeconomice concertate, menit să micşoreze riscul declanşării unor noi crize economice globale, scrie The Wall Street Journal citat de ZF.

Citeste si:  Decizii în urma coronacrizei. Ce taxă importantă se va suspenda

„Nu este cel mai bun moment al G20. Unitatea din timpul crizei financiare a fost înlocuită de dez­bi­nare. Interesele proprii au luat locul politicilor co­mune”, spune Eswar Prasad, profesor la Uni­ver­si­ta­tea Cornwell.

Statele Unite se pare că şi-au pierdut o mare parte dintre aliaţi după ce Federal Reserve a declanşat al doilea val al politicii de relaxare cantitativă. Liderii sta­telor emergente cum ar fi Brazilia, Indonezia sau Coreea de Sud se tem că cele 600 de miliarde de do­lari cu care Fed va cumpăra obligaţiuni de stat ame­ricane vor devaloriza dolarul cu aproximativ 20% şi că vor declanşa baloane speculative.

Citeste si:  Situaţia reactoarelor de la centrala Fukushima - Japonia

În consecinţă, comunicatul emis la sfârşitul întâl­nirii a dat undă verde pieţelor să limiteze astfel de fluxuri de capital cu potenţial speculativ. Statele „cu rate de schimb flexibile” sunt libere „să ia măsuri macro­economice” pentru a diminua efectele negative ale acestor fluxuri de capital, susţine documentul.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata