Românii îşi vând câte un rinichi sau o bucată de ficat pentru a-şi plăti datoriile

Mulţi români disperaţi au umplut cu site-urile de anunţuri cu oferte pentur rinichi sau bucăţi de ficat. Un rinichi poate fi cumpărat cu 25.000 de euro în vreme ce un lob de ficat costă 40.000 de euro.

Site-urile sunt pline de anunţuri de vânzări de organe. Românii apelelază la astfel de gesturi pentru a suplini nevoia stringentă de bani, notează Realitatea.net.

O femeie din Timişoara este dispusă să-şi vândă rinichiul pentru a scăpa de o datorie pentru care a girat cu propria casă.

„Vreau 25.000 de euro. Nu fumez, nu consum alcool. Doar cafea. Am o datorie la cineva. I-am girat locuinţa şi individul nu renunţă. Îmi trebuie un credit să achit datoria. Nu am altă posibilitate. Am 38 de ani”, a declarat femeia.

Citeste si:  Institutul Clinic Fundeni realizează peste 50% din transplanturile de rinichi din România

Anual, în România se fac 250 de transplante de rinichi şi 50 de ficat. Ele reprezintă 10 respectiv 20% din solicitări.

„România are una dintre cele mai drastice legislaţii în domeniul transplantului. Pentru că atunci când discutăm de transplantul de la un donator viu, acesta nu se poate realiza până când perechea donator- primitor nu trece prin evaluarea unei comisii de etică. Toţi aceşti vânzători de organe, până la urmă, n-ar trebui să poată să treacă de comisiile de etică”, a declarat Directorul Agenţiei Naţionale de Transplant, Dan Luscalov.

Citeste si:  Totalul sumelor refuzate de bănci la plată a crescut, în septembrie, cu 14,4%, până la 648,4 milioane de lei

Legea prevede între 3 şi 5 ani de închisoare pentru vânzătorii şi cumpărătorii de organe.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata