Românca bursieră NASA: Pământul poate fi mai uşor distrus de oameni, decât de o gaură neagră

„Ştiu că ideea de gaură neagră li se pare înspăimântătoare multora dintre noi, dar aceasta este doar o frică instinctivă de necunoscut”, explică pentru Realitatea.net Aurora Simionescu, bursieră NASA, care cercetează la Universitatea Stanford roiurile de galaxii, folosind mai ales observaţii în domeniul razelor X (aceleaşi lungimi de undă în care a fost descoperită şi gaura neagră).

„Partea cea mai impresionantă a poveştii este vârsta de numai 30 de ani a găurii negre (ei bine, plus 50 de milioane de ani cât i-a luat luminii să ajungă de la ea până la noi). Până când informaţia despre formarea acestei găuri negre a ajuns la noi, ea deja a îmbătrânit enorm. Acum observăm o gaură neagră care are vârsta unui om, pe când ea între timp e de zece ori mai bătrână decât omenirea (specia homo sapiens a aparut acum 500,000 de ani)”, explică tânăra cercetătoare.

În ceea ce priveşte scenariile apocaliptice care au apărut deja în media şi în care „gaura neagră va înghiţi Terra”, cercetătoarea spune: „Ştiu că ideea de gaură neagră li se pare înspăimântătoare multora dintre noi, dar aceasta este doar o frică instinctivă de necunoscut – şansele ca Pământul să fie distrus de o gaură neagră sunt mult mai mici decât şansele ca noi înşine să ne distrugem planeta sau cel puţin să o facem nelocuibilă prin neglijenţa cu care o tratăm”.

Aurora adaugă: „poate această descoperire ne ajută să înţelegem mai bine cum evoluează o gaură neagră şi, poate, necunoscutul de care ne temem nu va mai fi atât de necunoscut în viitor”.

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.