Companiile farmaceutice prevăd dispariţia medicamentelor ieftine

Companiile farmaceutice sustin ca angajamentul Guvernului luat fata de FMI, cu privire la reducerea adaosului acceptat pentru medicamentele utilizate in tratarea cancerului, diabetului, HIV/SIDA sau TBC, ar putea duce la disparitia acestor produse de pe piata.

Daca adaosul se va reduce la maximum 1,5% pentru achizitii cu amanuntul si 4% pentru cumparari en-gros, distribuitorii si farmaciile nu vor mai avea interes sa le vanda.

„Va fi o scadere drastica a prezentei acestor medicamente in farmacii pentru ca niciun distribuitor nu va mai dori sa le comercializeze. Costurile de distributie se ridica la 10-12% si cu un procent de 4% nu poti acoperi nimic.

Citeste si:  Peste 1.000 dintre cele mai vândute medicamente generice ar putea să dispară de pe piaţă

Si in cazul farmaciilor, toate costurile lor de intretinere sunt acoperite din aceste adaosuri si, daca ele vor scadea, vor alege sa se aprovizioneze doar cu acele medicamente care le pot acoperi costurile. Nicaieri in lume nu exista adaosuri atat de mici”, a declarat presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania, Viorel Vasile, citat de Ziare.com.

Pentru ca aceasta masura va impune scaderea preturilor pentru o serie de medicamente, majoritatea oncologice, acest lucru va determina producatorii sa nu mai lanseze aceste produse pe piata romaneasca.

Citeste si:  Un cercetător italian a descoperit noi simboluri în Mona Lisa

„Daca scazi adaosul la un medicament ieftin, il faci neinteresant si va disparea de pe piata. In ultimul an si jumatate au iesit deja din piata 1.500 de produse ieftine. Efectele asupra pacientilor vor fi devastatoare, nu vor mai gasi medicamentele in farmacii si nu isi vor mai putea continua tratamentele pe termen lung”, a explicat Dragos Damian, presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania.

Citește și
1 Comentariu
  1. Mikel bild spune

    Multe din medicamentele simple nu se mai gasesc , noroc ca am reteta unora si mi le fac in casa. De exemplu picaturile de ochi au crecut de 10 ori pretul. Le fac acasa. Recomand tuturor romanilor sa caute retete pe net, cataplasme , etc. Sunt la fel de bune daca nu mai eficiente ca multe medicamente scumpe.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata