MMFPS propune o indemnizaţie de 400 de lei pentru mamele care se întorc mai devreme la serviciu

Ministerul Muncii propune ca în Codul Social să fie prevăzută o indemnizaţie de 400 lei/lună, până la împlinirea perioadei legale de concediu de maternitate, pentru mamele care se întorc mai devreme la serviciu, a afirmat vineri (19 noiembrie 2010) la o întâlnire cu presa, ministrul Muncii, Ion Nelu Botiş.

Până în prezent, mamele care se întorceau mai devreme la serviciu primeau o indemnizaţie de 100 de lei lunar. Propunerea prevede ca această indemnizaţie de 100 de lei să se acorde în cazul revenirii la serviciu cu şase luni mai devreme, şi, dacă această perioadă depăşeşte şase luni, pentru lunile suplimentare se vor acorda 400 de lei. Botiş a menţionat însă că se are în vedere reducerea perioadei de acordare, „a indemnizaţiei pentru mame de la doi ani chiar până la un an”.

Citeste si:  Profitul societăţii Stofe Buhuşi SA a crescut de peste 8 ori după primele 3 luni din 2010

Ministrul Muncii a mai afirmat că, în ceea ce priveşte venitul minim garantat, Legea se află în Parlament, fiind introduse ‘testările de mijloace’, ceea ce înseamnă că în acordarea ajutorului se va ţine cont şi dacă beneficiarul are proprietăţi sau afaceri. Conform datelor prezentate de Ioan Botiş, circa 13 milioane de oameni primesc ajutoare sociale, suma totală plătită de MMFPS pentru ajutoarele sociale fiind de 8,8 miliarde lei. În 2008, numai de ajutorul de căldură beneficiau 3,7 milioane familii, adică 11 milioane persoane.

Citeste si:  Ion Iliescu: România trăieşte cea mai gravă situaţie din ultimii 20 de ani

Oficialul MMFPS a subliniat că în prezent ajutoarele sociale sunt aproape egale cu indemnizaţia de şomaj astfel încât oamenii nu sunt stimulaţi să meargă la muncă, diferenţa între cele două ajutoare fiind de 10 lei şi a afirmat că va fi regândit ajutorul de şomaj, astfel încât acesta să fie desprins de salariul minim pe economie.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata