NATO trebuie să pregătească apărările cibernetice

Există cel puţin doi „comeseni” importanţi ce vor fi prezenţi la masa summitului NATO care începe vineri la Lisabona. Unul poate fi inclus în categoria hackerilor în măsură să saboteze circuitele cibernetice, care elaborează şi transmit informaţii între sisteme complexe.

Acţiunile lor ar putea cauza daune în cele 28 de ţări membre ale Alianţei, echivalând cu un război, de exemplu, prejudiciind sisteme financiare sau de sănătate. Celălalt „invitať’ este criza economică, capabilă să influenţeze multe dintre alegerile aliaţilor. Ziarul italian Corriere della Sera a abordat aceste probleme cu ambasadorul Ivo Daalder, numit de Barack Obama, în 2009, reprezentantul permanent al SUA la NATO.

Daalder a indicat adesea atacurile cibernetice drept un pericol la adresa membrilor NATO. În „Rusi Journal” a scris că trebuie ameliorată „igiena cibernetică” în întreaga NATO iar statele membre trebuie „să construiască cyber-perimetre”. Întrebat ce înseamnă acest lucru şi dacă nu poate intra în conflict cu libertatea Internetului profesată de secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, ambasadorul american la NATO a explicat că atunci când vorbeşte despre importanţa igienei, vrea să spună că trebuie procedat la fel cum se face cu computerul personal.

Cyber-perimetrele înseamnă a te asigura că ceea ce intră sau a fost descărcat nu încearcă sa te atace. Dar perimetrul este numai pentru sistemul NATO. Detaliind, Daalder a explicat că acest lucru priveşte Intranetul NATO şi al reţelelor secrete existente pentru comunicarea între comandamente.
Alianţei îi revine, de asemenea, pregătirea unei capacităţi de răspuns, astfel încât dacă o ţară este atacată, NATO dispune de experţi în măsură să o ajute şi să depisteze natura atacului.

Ambasadorul american a confirmat că structura de comandă a NATO va fi redusă cu 4.000 de oficiali şi că se va restrânge şi numărul de ţări în care este dislocată. În ceea ce priveşte suma economisită astfel, aceasta nu se cunoaşte încă precis, depinzând de cât de multe dintre structurile de comandă vor fi menţinute. Astăzi există un model general al sistemului preconizat, iar acest lucru va fi decis la Lisabona.

Locul exact al acestor sedii se va stabili în 2011, iar criteriile vor ţine seama de o structură mai flexibilă şi dislocabilă, în măsură să fie desfăşurată în locurile unde se duc lupte. Ea nu va mai fi statică ca în timpul Războiului rece şi aşa cum a rămas până acum. Daalder a ţinut să sublinieze că se vor face economii substanţiale.

În ceea ce priveşte sistemul de comandă şi control, ALTBMD, care conectează radare şi interceptoare ale unor state membre pentru a forma un cadru de apărare împotriva unor atacuri cu rachete balistice, pentru cei 28 de aliaţi consolidarea ar costa sub 200 de milioane de euro, într-o perioadă de 10 ani. Italia lucrează la sistemul MEADS (Medium Extended Air Defense System), care se va putea conecta la un sistem ce va fi construit de SUA, Italia şi Germania.

SUA deţin nave cu rachete capabile să intercepteze rachete balistice şi radare mari. Italia are un tip similar de radar, dar nu are rachete şi ar putea fi conectată la sistemul de ALTBMD. Împreună, se obţine o apărare mai eficientă decât pe cont propriu şi la un cost mai economic, deoarece se profită de capacităţile dobândite de alte ţări, a relevat diplomatul american.
Potrivit lui Daalder, prin conectarea la structură şi furnizarea propriilor date, ţările vor avea acces la multe informaţii suplimentare, pe care nu le-ar putea obţine altfel. De exemplu, informaţii pentru a şti dacă este în curs sosirea unei rachete.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata