Răscoală ca la 1907, runda a doua

Disputa funciară de la hotarul dintre judeţele Suceava şi Botoşani s-a reaprins ieri. „Ne vrem pământul!“, au strigat oamenii. Ţăranii din Hănţeşti (Suceava) s-au strâns ca pentru război şi au făcut scut uman în faţa utilajelor care intrau în terenul ajuns în judeţul Botoşani, pe mâna unui investitor austriac.

Vestea că pământul pe care au crescut bunicii lor va fi arat de străini i-a înfuriat pe pe proprietarii din localitatea suceveană. Oamenii s-au strâns de la primele ore ale dimineţii în faţa Căminului Cultural din Hănţeşti pentru a opri prăpădul de la Vârfu Câmpului (Botoşani).

Citeste si:  APIA: Plăţi de aproape 82 de milioane de euro din subvenţii europene

Cu acte de proprietate din 1930 în mână, care dovedeau că pământul ocupat acum de o firmă privată le-a fost luat pe nedrept, ţăranii au cerut dreptate. „Cum a murit bunicul pe front, aşa mor şi eu pentru pământul meu”, a spus disperat Dumitru Aconstantinesei, localnic, scrie Adevărul.

„Copiii mei ce să facă fără pământ?”

Oamenii s-au adresat primarului din Hănţeşti, Filaret Galan, în speranţa că acesta poate face lumină într-un caz încurcat de zeci de ani. „Problema este din 1968, când o suprafaţă de teren a comunei Hănţeşti a trecut la Vârfu Câmpului din judeţul Botoşani. La aplicarea Legii fondului funciar, Suceava a validat actele şi ne-a spus să mergem la terenuri. Între timp, Botoşaniul a pus în posesie alte persoane în baza actelor cadastrale făcute în 1990, iar acum întreaga suprafaţă a fost cumpărată de un investitor austriac”, a explicat primarul comunei Hânţeşti, Filaret Galan.

Citeste si:  Delegaţia FMI continuă convorbirile cu oficialităţile de la Bucureşti pentru elaborarea Scrisorii de Intenţie
Citește și
1 Comentariu
  1. baciu sorin spune

    acuma cind cineva vrea sa faca ceva pe acest pamint se trezesc cei care nici macar nu au cu ce s al are
    tot pamintul ar trebui recolectivizat si taranii sa se organizeze , alfel ne ducem de ripa.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata