Plătitori de TVA, doar de la 50.000 de euro în sus

– Guvernul va solicita Consiliului de Miniştri ai UE ca plafonul peste care firmele sunt obligate să plătească impozitul indirect să crească la 50.000 de euro. Executivul a cerut, anterior, majorarea pragului chiar la 100.000 de euro, în condiţiile în care maximul practicat în majoritatea statelor UE este de 35.000 de euro.

Aşa cum reiese din ultima scrisoare de intenţie către FMI, Guvernul va cere Consiliului de Miniştri ai Uniunii Europene să aprobe creşterea de la 35.000 de euro la 50.000 de euro a pragului cifrei de afaceri sau a veniturilor peste care firmele sunt obligate să înregistreze şi să plătească TVA. Asta în condiţiile în care în documentul similar, aferent misiunii de evaluare anterioare, Executivul se angajase să ceară UE majorarea plafonului la 100.000 de euro, scrie Adevărul.

Tot atunci, autorităţile anunţau intenţia introducerii unei limite minime pentru înregistrările voluntare de TVA, pentru a elimina cererile frauduloase de rambursare.

Citeste si:  Nicolescu: România va fi a doua ţară din UE care va produce mai multă energie decât va consuma în 2019

Experţii fiscali spun că şansele autorităţilor de a obţine o derogare de la UE, pentru majorarea pragului de înregistrare a TVA, sunt minime. Asta cu atât mai mult cu cât plafonul maxim acceptat în majoritatea statelor membre – în special în rândul celor care au aderat în penultimul val – este de 35.000 de euro.

„Ca să poţi justifica o asemenea cerere, trebuie să vii cu nişte argumente solide. Or, nu cred că autorităţile au aceste argumente”, este de părere Emilian Duca, partener al BDO Tax. Acesta spune, însă, că atât timp cât nu se controlează activitatea firmelor, poţi fixa plafonul la orice prag. Potrivit reprezentantului BDO, la anunţul anterior de majorare a plafonului raţiunea era evitarea înregistrării firmelor-fantomă şi reducerea volumului de documente pe partea de TVA.

Citeste si:  Află ce firme îşi schimbă asociaţii sau administratorii - 11 noiembrie 2011

„Este, în fapt, o excepţie de la Directiva TVA şi nu mă aştept să treacă, mai ales că pentru orice derogare suplimentară ai nevoie de acordul statelor membre. În cel mai bun caz, nu sunt şanse să treacă într-un termen rezonabil de timp, respectiv şase luni”, arată Duca.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata