Documentarul românesc „Lumea văzută de Ion B.”, premiat la Emmy

Documentarul românesc „Lumea văzută de Ion B.”, regizat de Alexandru Nanau şi produs de HBO România, a fost distins cu premiul Emmy International, la categoria „programe de artă”, în cadrul celei de-a 38-a ediţie a festivalului. Filmul este primul documentar original produs în Europa Centrală şi nominalizat la premiile Emmy International.

Documentarul îi este consacrat lui Ion Bârlădeanu, un om fără adăpost devenit celebru în toată lumea ca artist pop, datorită colajelor create în ultimele decenii, scrie Ziare.ro.

Bătrânul locuia şi lucra, în urmă cu trei ani, în ghena unui bloc bucureştean. În 2009, operele sale erau expuse la Londra, alături de cele ale lui Andy Warhol şi Marcel Duchamp. Anul acesta, lucrările i-au fost expuse, într-un vernisaj personal, intitulat „Realpolitik” , la o prestigioasă galerie de artă din Paris.

Ion Bârlădeanu a fost descoperit în anul 2007, dar a devenit cunoscut anul trecut, după încrederea pe care i-a acordat-o Dan Popescu, care a organizat prima expoziţie cu operele artistului străzii, la galeria H?Art. Artistul nu mai câştigă, în momentul actual, nici un ban de pe urma operelor sale, pentru că i-a cedat toate drepturile lui Dan Popescu.

Alexander Nanau a început filmările la documentar în momentul în care lucrările lui Ion B. au început să fie cunoscute şi apreciate, anul acesta fiind nominalizat la premiile Emmy.

Filmul a avut premiera în decembrie anul trecut şi a fost selecţionat, până acum, în peste 30 de festivaluri.

Loading...
Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.