EUR
4,85 RON
(-0.23%)
USD
4,34 RON
(+1.23%)
GBP
5,41 RON
(-0.1%)
CHF
4,56 RON
(+0.23%)
BGN
2,47 RON
(-0.03%)
BYN
1,68 RON
(+1.23%)
CAD
3,10 RON
(+0.67%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,68 RON
(-0.38%)
JPY
0,04 RON
(+1.07%)
CZK
0,18 RON
(+0.29%)
INR
0,06 RON
(+1.08%)

 

Record de aplicanţi la Loteria pentru Green Card din SUA

Un record de 15 milioane de oameni din întreaga lume au participat în acest an la Loteria pentru Green Card, un program de imigraţie care oferă o cale rapidă pentru rezidenţa legală şi permanentă în SUA pentru un număr anual de 50.000 de persoane, selectate pur şi simplu la noroc, scrie Wall Street Journal.

Loteria, numită oficial ‘Viza de diversitate de imigrare’, a atras în acest an cu aproape 25% mai multe intrări decât anul trecut, potrivit datelor furnizate de Departamentul american de Stat. Limita de 50.000 de norocoşi care vor primi Green Card a fost stabilită cu ani în urmă de Congresul american, însă în prezent unii congresmeni cer încetarea programului.

Loteria anuală creează agitaţie în lumea în curs de dezvoltare. Solicitanţii, din Kenya până în Kazahstan, fac coadă la internet cafe-uri pentru a completa aplicaţia online. În ultimele ore ale perioadei de înscriere de o lună, care s-a închis în acest an la 3 noiembrie, rata intrărilor a fost de 62.000 pe oră. Printre câştigătorii recenţi ai loteriei se numără şoferi de taxi, sportivii profesionişti, oameni de afaceri în domeniul internetului şi personalul militar.

Criticii sunt de părere că programul prezintă riscuri de securitate, atrage imigranţi needucaţi şi permite persoanelor fără nicio legătură cu Statele Unite să intre în ţară mai repede decât cele finanţate de către rude sau angajatori.
Lansată în 1990 pentru a promova diversitatea în rândul populaţiei imigrante, loteria pentru Green Card este acum deschisă pentru oameni de aproape oriunde în lume, cu excepţia ţărilor care au deja un mare număr de cetăţeni care trăiesc în SUA, cum ar fi Mexicul, China, India şi Filipine.

Nu sunt necesare abilităţi speciale: e suficientă o diplomă de liceu. Câştigătorii loteriei se vor califica în cele din urmă pentru cetăţenia americană. Numărul de participări la loterie a fost în creştere în fiecare an. Totalul de persoane din acest an este de peste 2,5 de ori mai mare decât acum cinci ani, atunci când loteria a atras 5.500.000 intrări.

Experţii pe probleme de imigraţie susţin că printre motivele posibile pentru creşterea numărului de persoane participante la loterie s-ar afla răspândirea posibilităţii de a te conecta la Internet şi cunoaşterea faptului că există această loterie, care nu include nicio taxă de înscriere.
După o tragere la sorţi electronică, aproximativ 100.000 de candidaţi vor fi notificaţi în luna mai – de două ori mai mulţi decât cei care se vor putea muta în SUA – urmând să treacă prin interviuri, verificări şi examene medicale.

Chiar dacă nu există nicio limită în privinţa de câte ori poate participa o persoană la loterie, nicio ţară nu poate beneficia de peste 7% din totalul vizelor eliberate într-un an. Pentru anul fiscal încheiat la 30 septembrie 2009, cei mai mulţi cetăţeni participanţi la loterie au provenit din Etiopia, Egipt şi Nigeria. În acest an, Bangladeshul şi Nigeria au furnizat cele mai multe intrări.
Zoltan Mesko, un debutant la echipa New England Patriots, a venit in Statele Unite din România, datorită programului, după ce familia sa a câştigat la loteria pentru Green Card când era un copil. De asemenea, sute de câştigători ai loteriei s-au înrolat în forţele armate americane.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata