Germania câştigă în detrimentul Spaniei contractul de reciclare a gunoaielor din Napoli

Germania a obţinut un contract în valoare de 30 de milioane de euro pentru a recicla gunoaiele acumulate în provincia Napoli (sudul Italiei), lăsând astfel Spania în afara acordului.

Este ceea ce a anunţat Francesco Cirrincione, intermediar din partea Spaniei pentru compania Markab Consulting, care se ocupă de reciclarea şi transportarea gunoaielor urbane şi industriale şi care va gestiona transferul deşeurilor de la Napoli, informează marţi ziarul La Razon.
Cirrincione a deplâns faptul că ‘Spania a pierdut o astfel de oportunitate” şi a asigurat că deşi numeroase firme spaniole şi-au exprimat disponibilitatea de a se ocupa de reciclarea gunoaielor, organismele spaniole autonome nu au facilitat procedurile pentru a se ajunge la un acord favorabil.

În faţa unei afaceri, care presupunea ajungerea la un acord de către firmele specializate în reciclare, de transportori şi de portul spaniol de destinaţie, nici Junta din Andaluzia nici Generalitat de Catalonia nu şi-au dat sprijinul pentru a se încheia contractul care a fost obţinut în final de Germania.
„Nimeni nu a spus că nu, dar nici că da’, a explicat Cirrincione, care a amintit că în criza anterioară a gunoaielor din 2008, Germania a acceptat deja să trateze deşeurile care se acumulau pe străzile din Napoli şi care se transportau cu trenul până la incineratoarele şi instalaţiile de reciclare a reziduurilor.

Citeste si:  Danemarca doreşte să prezideze o Uniune Europeană cu 27 de membri, nu doar a celor din zona euro

Ştirea că Italia studiază posibilitatea de a transporta pe cale maritimă gunoaiele ce nu puteau fi tratate în Spania a apărut la 16 noiembrie, iar două zile mai târziu s-a aflat şi despre disponibilitatea unei firme andaluze de a primi deşeurile, fără însă alte detalii.
Din septembrie, Napoli este copleşit de prezenţa a tone de gunoaie care zac fără să fie strânse pe străzile sale, iar în aceste luni, oraşul s-a confruntat cu episoade de violenţă şi confruntări între vecini care se opun redeschiderii gropii de gunoi şi se ciocnesc cu forţele de ordine.

Citeste si:  O nouă strategie privind clima

Vinerea trecută guvernul italian a aprobat un decret de lege cu o serie de măsuri pentru a face faţă crizei şi care, între altele, prevede destinarea a 150 de milione de euro pentru a coordona şi gestiona gunoaiele.
Problema este că la Napoli funcţionează o singură groapă de gunoi în localitatea Chiaiano, cu capacitate de a trata circa 600 de tone pe zi de reziduuri, jumătate din ceea ce provincia produce zilnic.

Forţele de ordine şi anchetatorii au susţinut că în spatele acestei probleme a gunoaielor şi a protestelor cetăţenilor s-ar afla Camorra, mafia napolitană care nu vrea să piardă marea afacere a reciclării ilegale a deşeurilor. O echipă de experţi ai Comisiei Europene (CE), în frunte cu titularul direcţiei general a Mediului Înconjurător, Pia Bucella, s-a deplasat la Napoli pentru a studia situaţia.

Citeste si:  Acte adiţionale cu surprize pentru clienţii băncilor din Iaşi

Pe de altă parte, consilierul pentru Igienă al Primăriei din Napoli, Paolo Giacomelli, a calificat drept ‘foarte gravă’ situaţia din oraş, unde s-au acumulat 2.550 de tone de gunoaie, în timp ce potrivit mass-media în întreaga provincie există peste 10.000 de tone rămase neridicate. În 2008, guvernul lui Silvio Berlusconi a înfruntat problema gunoaielor din regiune prin deschiderea de noi gropi de gunoaie şi trimiterea armatei pentru a curăţa străzile.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close