Ordonanţa CREDITELOR, modificată din nou: VEZI CE SE ÎNTÂMPLĂ CU RATELE

– Populaţia va putea opta în ce mod se va rambursa un credit, respectiv după metoda ratelor egale calculate până la maturitate sau a ratelor descrescătoare, ultima variantă reducând costul total al împrumutului, dar limitând suma atrasă în funcţie de gradul de îndatorare, relatează Gândul

„Rambursarea creditelor pe termen mediu şi lung se poate face în două moduri: prin rate egale (anuităţi) şi prin rate descrescătoare. Consumatorul are dreptul să aleagă modalitatea prin care doreşte să ramburseze creditul„, precizează noul alineat introdus la articolul 38 din OUG 50/2010, şi votat de Comisia pentru buget, finanţe şi bănci.

Citeste si:  Cea mai rapidă bicicletă din lume arată a orice, doar a bicicletă nu - GALERIE FOTO

Iniţiatorii au argumentat că exista mai multe avantaje în cazul rambursării prin rate descrescătoare, cum ar fi dobânda totală plătită, mult mai mică decât în cazul rambursării prin rate egale, fiind dat exemplu că la un credit de 300.000 de euro, pe 30 ani, cu o dobândă de 5,95% pe an, diferenţa este de 79.231 euro.

În motivaţie se mai arată că la rambursările descrescătoare suma împrumutată are rata de scădere mai mare, întrucât capitalul împrumutat scade constant de la o lună la alta, clienţii plătesc mai puţină dobândă în primii ani, iar în ultimii ani ai derulării creditului rata lunară mult mai mică decât în cazul rambursării prin anuităţi, ceea ce e în conformitate cu capacitatea de plată la vârste mai înaintate.

Citeste si:  MFP şi BNR susţin neaplicarea OUG 50/2010 la stocul de credite
Citește și
2 Comentarii
  1. CSATARI SANDOR spune

    VREAU SI EU CU RATA DESCRESCATOARE LA Raiffeisen BANK.

  2. CSATARI SANDOR spune

    ESTE O INITIATIVA BUNA CU RATE DESCRESCATOARE,NUMAI ASA SA FIE SA NU FIE O DEZINFORMARE A CLIENTILOR CARE AU LOAT CREDITE DIN BANCI.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata