Campanie electorală în Republica Moldova, presărată cu scandaluri

Campania electorală din Republica Moldova, unde la 28 noiembrie de vor desfăşura alegeri parlamentare anticipate, bate toate recordurile la numărul de scandaluri. Partidele de orientare democrată îndeamnă electoratul să nu admită revanşa comuniştilor, iar Partidul Comuniştilor promite că va pune capăt actualei ‘puteri criminale’.

Adversarii politici nu se limitează la insulte reciproce, apelând şi la violenţe fizice şi promiţând că vor merge până la capăt. Asemenea patimi nu au existat în republică nici măcar în alegerile din aprilie 2009, iar cotidianul rus Kommersant se îndoieşte de faptul că de data aceasta lucrurile se vor încheia paşnic. Potrivit Kommersant, înainte de alegeri însorita Republica Moldova s-a transformat în ‘cel mai rău loc de pe planetă’.

Mortalitatea în rândul tinerelor mame a crescut cu 250%, preţurile – cu 33%, datoria externă a ţării – cu 40%. Şcolile se închid, pensiile sunt îngheţate, a crescut criminalitatea infantilă, iar la putere aspiră infractori. Această imagine sumbră a republicii este zugrăvită atât de comunişti, cat şi de concurenţii lor.

Citeste si:  "Dezvăluiri" ale unui fost vameş…

Partidul Liberal-Democrat în frunte cu Vlad Filat le promite alegătorilor că va învinge sărăcia şi pe comunişti, pe care îi consideră principalii vinovaţi de faptul că Republica Moldova a devenit cea mai săracă ţară din Europa şi s-a certat cu Rusia şi cu UE. Nu precupeţeşte culorile sumbre nici Partidul Democrat al lui Marian Lupu, care atenţionează cu privire la situaţia dezastruoasă din economia ţării.

În zilele care au rămas până la alegeri, participanţii campaniei fac totul pentru a-şi majora popularitatea. În context, Kommersant vorbeşte despre vizita lui Mihail Saakaşvili la Chişinău, unde Mihai Ghimpu i-a înmânat liderului georgian Ordinul Suprem al Republicii. Ziarul menţionat consideră că acest gest se înscrie în ‘linia antirusească’ pe care o promovează de ceva timp Mihai Ghimpu.

Citeste si:  Rusia continuă să-şi retragă trupe de la frontiera ucraineană

De asemenea, în republică au loc ‘lucruri ciudate’, continuă Kommersant. Recent, comuniştii au anunţat ţat că tovarăşul lor, fostul şef al serviciilor secrete Artur Reşetnikov, a fost rănit şi bătut. Jurnaliştii l-au găsit pe Reşetnikov internat într-un spital, însă acesta părea viu şi nevătămat, poate cu un aer uşor deprimat. Adversarii comuniştilor au declarat că aceştia au înscenat răpirea.

Pe lista atacurilor la adresa participanţilor luptei politice, ziarul rus include şi informaţia apărută de curând în unele mass-media ale republicii, conform cărora premierul Vlad Filat ar fi fost recrutat de serviciile secrete ale României, cu care colaborează sub numele de cod ‘Kant’. Actuala campanie electorală a bătut recordul şi în ceea ce priveşte numărul de sondaje de opinie, continuă Kommersant.

Mai mult decât atât, rezultatele oferite de acestea diferă substanţial. Astfel, compania ‘nou-apărută’ CBS-AXA prognozează că reprezentanţii comunişti vor întruni 35% din voturi, liberal-democraţii lui Filat – 28%, democraţii lui Lupu – 18%, iar liberalii lui Ghimpu – 12%. Asociaţia sociologilor şi demografilor prognozează intrarea în parlament nu pentru patru partide, ca celelalte sondaje, ci pentru cinci: la cele favorite s-ar adăuga Alianţa Moldova Noastră.

Citeste si:  Blair a luat cu el ceasurile primite în dar de la Berlusconi

În opinia Kommersant, până acum cel mai aproape de realitate se dovedea sondajul realizat de Institutul de Politici Publice. Potrivit actualului său Barometru al opiniei publice, comuniştii ar urma să obţină 26% din voturi, liberal-democraţii – 21%, democraţii – 10%, iar liberalii – 9%.
Dacă acest pronostic se va îndeplini, Partidul Comunist va obţine cele mai multe mandate, dar nu şi majoritatea în parlament, iar concurenţii lor vor putea din nou să formeze în parlament ‘o alianţă anticomunistă’. Mai mult decât atât, de data aceasta ei vor avea suficiente voturi pentru a alege, fără comunişti, preşedintele ţării şi a forma guvernul.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close