Datoria externă a României a ajuns la 90 miliarde euro, din care statul are de plată 18,5 miliarde

Datoria externă a României a ajuns, în prezent, la valoarea de 90 de miliarde de euro, din care statul român are de plată 18,5 miliarde euro, Banca Naţională a României – 9 miliarde de euro, iar 17 miliarde de euro se regăsesc în casele românilor, potrivit unor date prezentate vineri (26 noiembrie 2010) de către Adrian Vasilescu, consilierul Guvernatorului BNR.

‘Datoria externă a României, care a ajuns la 90 miliarde de euro, constituie o mare problemă pentru România. Ea trebuie plătită. Din acest total, statul român are de plătit numai 18,5 miliarde de euro, 9 miliarde euro reprezintă datoria BNR – într-un credit foarte special, SOAP, iar o altă parte se regăseşte în casele românilor.
17 miliarde de euro s-au dus pe un milion de automobile. N-avem şosele, dar avem automobile, n-avem autostrăzi, dar avem automobile’, a subliniat Vasilescu.

Citeste si:  Sportul Studenţesc îşi face muzeu

Oficialul a ţinut să explice afirmaţia Guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, potrivit căreia cele 17 miliarde de euro parte din datoria externă a României se regăseşte în casele românilor. ‘Am văzut comentarii la declaraţia Guvernatorului BNR privind cele 17 miliarde de euro. Guvernatorul nu a spus nimic altceva că cele 17 miliarde de euro se găsesc în casele românilor, fără însă să acuze pe nimeni.

Guvernatorul nu a spus că BNR s-a împrumut pentru ca românii să-şi cumpere electronice, aragaze, etc. România are nevoie de o cultură economică pentru că ţările care reuşesc sunt acelea care au cultura creditelor, a economisirii. Popoarele care nu au aşa ceva nu au cum să reuşească. Noi, din păcate, avem mari probleme din acest punct de vedere’, a atenţionat Adrian Vasilescu.

Citeste si:  România, locul II în UE la creşterea preţurilor producţiei industriale, în decembrie 2009

Cotidianul ‘România Liberă’ organizează, vineri, la Bucureşti conferinţa cu tema ‘Cum va depăşi România criza economică?’, eveniment care se înscrie în seria ‘Conferinţele RL’. Conferinţa reuneşte peste 100 de personalităţi cu putere de decizie în business-ul românesc, profesionişti din aparatul administrativ şi politicieni.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close