EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,29 RON
(-0.38%)
GBP
5,38 RON
(-0.75%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(-0.01%)
BYN
1,75 RON
(-0.28%)
CAD
3,16 RON
(-0.09%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,98 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(-0.28%)
CZK
0,18 RON
(+0.12%)
INR
0,06 RON
(-0.11%)

Peninsula coreeană, un focar de putere militară

Peninsula coreeană, unde este plasată ultima frontieră a Războiului Rece, este una din cele mai militarizate zone ale lumii, cu aproximativ 1,7 milioane de soldaţi care fac parte din două tabere înfruntate.

Armata nord-coreeană dispune de peste un milion de soldaţi faţă de 655.000 de militari ai Coreii de Sud şi cei 28.500 ai aliatului lor SUA, detaşaţi în peninsulă în faţa ameninţării nord-coreene.
Regimul totalitar din Coreea de Nord, sub regimul lui Kim Jong-il, a avut ca prioritate creşterea puterii sale militare prin aşa-numita politică „Songun” (Prima Armată), care caută puterea de descurajare prin dezvoltarea tehnologiei rachetelor şi armelor nucleare, informează joi ziarul El Periodico.

Totuşi, penuria economică cu care se confruntă ţara de mai multe decenii nu permite ca armata nord-coreeană să fie considerată una modernă şi nici la înălţimea capacităţilor comune ale Coreii de Sud cu aliatul său american.
Singura ţară comunistă cu capacitate nucleară dispune paradoxal de forţe armate care se bazează, mai mult pe cantitate, decât pe calitate pentru a se prezenta drept o ameninţare la adresa vecinului din sud.

În majoritatea cazurilor, tehnologia folosită de Phenian nu depăşeşte standardele anilor Războiului Rece, dar arsenalul său este practic dublu faţă de cel al Coreii de Sud ca artilerie, tancuri sau vehicule de transport al trupelor.
Dispune pe de altă parte şi de 300 de avioane Mig ruseşti din epoca sovietică, circa 20 de elicoptere şi rachete cu rază scurtă de acţiune de origine chineză, precum şi de avioane de transport a trupelor care, în alte ţări, ar fi considerate piese de muzeu.

Are însă şi un arsenal de rachete cu rază scurtă şi medie de acţiune de circa 800 de unităţi care ar putea lovi Seulul, oraş metropolitan cu 23 de milioane de locuitori, jumătate din populaţia Coreii de Sud. Phenianul deţine totodată rachete cu rază lungă de acţiune care ar putea ajunge pe teritoriul japonez capabile să transporte ogive nucleare, deşi testele efectuate şi nivelul tehnologic slab al Coreii de Nord nu permit să se ştie dacă reprezintă o ameninţare reală.

Armata Coreii de Sud este formată din 655.000 de efective, mulţi dintre ei tineri care efectuează serviciul militar obligatoriu de doi ani şi jumătate. Ţara ar putea recurge şi la miile de militari aflaşi în rezervă, având în vedere că toţi cetăţenii care au efectuat serviciul militar şi care au obţinut grade pot fi chemaţi oricând la datorie.
Acestora li se adaugă forţele SUA din Coreea (USFK), care au desfăşuraţi pe teritoriul sud-coreean 28.500 de soldaţi gata de luptă şi mai multe unităţi permanente instalate în apropierea Zonei Demilitarizate care, de la sfârşitul războiului în 1953, separă cele două Corei la nivelul paralelei 38.

Trupele americane sunt desfăşurate în circa 85 de locaţii de-a lungul Coreii de Sud şi dispun de o sută de tancuri şi alte vehicule militare, precum şi avioane de luptă F-16 şi A-10, potrivit USFK. Spre deosebire de Coreea de Nord, Seulul şi-a ameliorat capacitatea militară în ultimii ani.

Dispune de exemplu, de tunuri de 155 de milimetri pe coasta din apropiere de Coreea de Nord şi de o importantă forţă navală care include 14 submarine şi zeci de distrugătoare, potrivit Institutului de Securitate Globală. În faţa puterii militare a peninsulei, experţii se tem de consecinţele unei escaladări militare la 60 de ani de la ultimul conflict între cele două ţări, care tehnic sunt încă în război prin semnarea doar a unui armistiţiu, în 1953, în loc de un tratat de pace.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata