Afaceri de miliarde de euro cu semnătura electronică

Doar trei societăţi au îndeplinit condiţiile pentru a elibera semnătură electronică, de unde apar şi tarifele exagerate. În România costul unei semnături este de 54 euro/an, în timp ce în Slovacia este de 8 euro/an, arată Curierul Naţional.

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România  (CNIPMMR) a realizat un alt sondaj care a evidenţiat că 60% dintre firme nu deţin semnătură electronică, lucru explicat de Ovidiu Nicolescu prin faptul că pentru obţinerea acesteia au fost acreditate doar trei firme, ceea ce duce la tarife mari.

Citeste si:  Pârvu (CNIPMMR): Timbrul de mediu trebuie introdus în costul carburantului

Sondajul a mai relevat că majoritatea celor care deţin o semnătură electronică o utilizează pentru transmiterea online de declaraţii către ANAF. „Transmiterea electronică a datelor este o modalitate de a reduce birocraţia, iar pentru a putea face asta îţi trebuie în primul rând semnătură electronică. Doar trei societăţi la nivel naţional au îndeplinit condiţiile pentru a elibera semnătură electronică, ceea ce duce şi la apariţia problemelor legate de tarife exagerate”, a declarat vineri în cadrul unei conferinţe de presă Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului.

Tariful pentru obţinerea unei semnături electronice este de 54 de euro, iar potrivit lui Nicolescu certificările trebuie obţinute în fiecare an. Mai mult decât atât, o firmă trebuie să aibă cel puţin două sau trei semnături. „Cerem autorităţilor să crească numărul de firme care pot să elibereze astfel de semnături şi de asemenea să fie reduse tarifele. România este singura din UE care are tarife cu două cifre”, a mai spus Nicolescu.
În Slovacia, o astfel de semnătură electronică costă 8 euro. Preşedintele CNIPMMR a atras atenţia autorităţilor că aceste 3 firme fac profit de miliarde de euro anual prin aceste semnături, având în vedere că în România activează circa 600.000 de firme.

Citeste si:  Statul trebuie să plătească la timp!
Citește și
1 Comentariu
  1. Andrei spune

    In Germania, obtinerea semnaturii electronice este gratuita pentru pachetul basic: de la finante se primeste un fisier care se poate instala pe unul sau mai multe dispozitive criptografice, sau se poate folosi ca atare (mai putin sigur).

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata