EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,27 RON
(+0.7%)
GBP
5,34 RON
(+0.51%)
CHF
4,55 RON
(+0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.09%)
BYN
1,75 RON
(+0.84%)
CAD
3,16 RON
(+0.4%)
RSD
0,04 RON
(-0.04%)
AUD
2,98 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.73%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(+0.58%)

Botiş vrea să-i transforme pe angajaţi în sclavi ai patronilor. Propunerile de modificări la Codul muncii

Angajatorul va putea concedia mult mai uşor un angajat şi va putea impune mai multe ore suplimentare de lucru pe lună. În plus, persoanele care vor o slujbă vor fi ţinute mai mult timp în perioadă de probe cu salarii minime. Acestea sunt doar o parte dintre propunerile Guvernului pentru modificarea Codului muncii. Sindicatele acuză Ministerul Muncii că ia decizii în defavoarea angajaţilor, arată Puterea.

Noul Cod al muncii este gândit în defavoarea angajaţilor şi tranformă mulţi români în “sclavii” firmelor din străinătate. Potrivit propunerilor Ministerului Muncii, contractele individuale pe termen limitat vor fi extinse cu un an şi vor putea fi reînnoite. De asemenea, perioada în care un angajator poate ţine o persoană în probă va fi de patru ori mai mare. Sindicatele avertizează că o astfel de măsură le va permite patronilor să “jongleze” cu angajaţii, pe bani puţini. “Mai toate modificările aduse Codului muncii sunt în defavoarea angajaţilor. În prezent, angajatorul poate ţine o persoană în perioadă de probă maximum 30 de zile. Potrivit propunerii Ministerului Muncii, această perioadă va fi de 120 de zile. Această prevedere va permite patronilor să ţină un candidat în perioada de probă aprope patru luni, iar la final, să-i spună că nu mai au nevoie de el şi să aducă o altă persoană în probă. Ni s-a spus că nu va fi mărită norma de ore (în prezent, 8 ore pe zi), dar numărul maxim de ore suplimentare va fi majorat de la 60 la 120 de ore la trei luni. Se doreşte şi reducerea perioadei de concediu”, ne-a declarat vicepreşedintele confederaţiei sindicale “Cartel Alfa”, Petru Dandea.

Conducerea Confederaţiei Sindicale Naţionale (CSN) Meridian susţine că reprezentanţii Guvernului încearcă de fapt să desfiinţeze contractul colectiv de muncă. “Sunt foarte multe modificări, însă nici una nu este în avantajul angajatului. Este evident că se urmăreşte desfiinţarea contractului colectiv de muncă şi, implicit, anularea puterii sindicatelor. Este o situaţie mai rea decât înainte de ’89. Doresc să desfiinţeze partenerii sociali care nu stau drepţi în faţa lor”, ne-a explicat preşedintele CSN Meridian, Ion Popescu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata