EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,27 RON
(-0.03%)
GBP
5,41 RON
(-0.58%)
CHF
4,56 RON
(-0.06%)
BGN
2,48 RON
(-0.36%)
BYN
1,76 RON
(-0.43%)
CAD
3,16 RON
(-0.3%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.36%)
CZK
0,18 RON
(-0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.05%)

InterAgro devine producător de tomate, în 2011

Societatea InterAgro SRL preconizează deschiderea unei sere de legume la Zimnicea, în 2011, unde se vor produce tomate pentru piaţa internă, investiţia de 2,5 milioane de euro fiind prevăzută iniţial pentru producţia de trandafiri.

„Iniţial, sera a fost construită pentru trandafiri, valoarea investiţiei din fonduri proprii fiind de 10 milioane de lei, aproximativ 2,5 milioane de euro. Pentru producerea de tomate se vor folosi facilităţile realizate la construirea serei pentru trandafiri, conceptul fiind unul ecologic”, informează un comunicat al Interagro, remis luni.
Sera este dotată cu centrală termică asistată de calculator, utilizată pentru încălzire şi producerea de CO2, care este captat şi valorificat în procesul de fotosinteză a plantelor.

De asemenea, sistemul de irigare este adaptat specificului noii culturi de tomate, sera fiind dotată cu instalaţie de reciclare a soluţiei nutritive utilizată pentru fertilizarea culturilor, ca măsură de protecţie a mediului. Pentru asigurarea independenţie energetice, sera are la dispoziţie şi un generator electric.
Potrivit InterAgro, sera de la Zimnicea a fost reorientată spre producţia de tomate după ce s-a realizat un ciclu complet în producţia de trandafiri, care a început în 2006.

Pe de altă parte, piaţa florilor din România este dominată de anumite interese, care au determinat ca preţurile de vânzare să fie sub costurile de producţie ale serei.
Producţia de tomate este preconizată să debuteze în prima decadă a lunii ianuarie 2011, când va începe plantarea răsadurilor. Primele roşii produse la Zimnicea sunt aşteptate în a treia decadă a lui martie. Sera este concepută să suporte două cicluri de producţie pe an: ianuarie-iunie şi iulie-noiembrie.

InterAgro se aşteaptă în 2011 la o producţie de aproximativ 400 de tone de tomate, destinate exclusiv pieţei interne. Deocamdată investiţia pentru reconversia producţiei de la trandafiri la tomate nu s-a finalizat. Grupul InterAgro intenţionează extinderea serelor de la Zimnicea, încă din faza de proiectare luându-se în calcul posibilitatea construirii a încă două hectare de sere, astfel că multe utilităţi pot asigura funcţionarea posibilelor noi investiţii.

Potrivit Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în primele 9 luni ale anului 2010 s-au obţinut 496.948 tone de tomate, în timp ce importurile din perioada ianuarie-august 2010 au totalizat 51.531,491 tone de tomate, provenite atât din Uniunea Europeană, cât şi din spaţiul extracomunitar.

Citește și
2 Comentarii
  1. florin spune

    CE TE LAUZI CA BERCEA MONDIALU ? CREZI CA ESTI SINGURUL. VINO IN ARGES SA VEZI SERE ADEVARATE DUPA STANDARDELE UE … LASA ABUREALA CU ZIMNICEA , COM FRUMOASA , STOROBANEASA…. SARACIE MARE ACOLO. APROPO …DE UNDE AI AVUT BANI DE SERE ? VOM VEDEA…….. NOI INTR-O ZI …… ! VEZI CU EVAZIUNEA FISCALA …… Suntem in umbra oricarUI SRL…

  2. gigel spune

    asa e cum zice florin….DAR SI BASESCU …. E MARE EVAZIUNE IN AGRICULTURA MAI MULT DECAT LA TIGARI , CARBURANTI…ETC. IN CURAND O SA SE TERMINE SI CU LINGAII EVAZIONISTI DIN AGRICULTURA .
    PRECIZARE ADMIN:
    Acest comentariu-raspuns a fost postat inainte de aprobarea/afisarea primului comentariu! De la acelasi IP, desigur…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata