Iranul a avut contacte cu serviciul de informaţii canadian

Serviciul de informaţii canadian au avut contacte în 2008 cu Ministerul iranian al Informaţiilor şi Securităţii, la cererea acestei instituţii, care şi-a propus ‘ajutorul’ pentru Afganistan legat de eventuale atentate, potrivit uneia din notele diplomatice confidenţiale difuzate de site-ul WikiLeaks, informează AFP.

În acest document, dat publicităţii de cotidianul New York Times, se menţionează o întrevedere ce a avut loc la Ottawa, pe 2 iulie 2008, între şeful serviciului canadian de informaţii CSIS, Jim Judd, şi un consilier al Departamentului de Stat american, Eliot Cohen.
Documentul citat relevă un episod inedit, relaţiile dintre Ottawa şi Teheran erau foarte sincere de mai mulţi ani. Jim Judd i-a menţionat interlocutorului său că serviciul său era ‘foarte, foarte preocupat’ de Iran.

Citeste si:  Rusia a lansat 3 noi sateliţi pentru sistemul Glonass

‘CSIS a vorbit recent cu Ministerul Informaţiilor şi Securităţii, după ce acesta a cerut un canal de comunicare cu Canada’, menţionează sursa citată. ‘Iranienii au acceptat să ‘ajute’ Canada în legătură cu problemele afgane, inclusv să împărtăşească informaţii privind potenţiale atentate’, se arată într-o notă diplomatică trimisă de ambasada americană la Ottawa.
Totuşi, mărturiseşte Jim Judd, ‘nu am înţeles ce doreau cu adevărat’ deoarece este clar că ‘iranienii doresc să încolţească lent Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Securitate în Afganistan (ISAF)’.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close