EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,27 RON
(-0.03%)
GBP
5,41 RON
(-0.58%)
CHF
4,56 RON
(-0.06%)
BGN
2,48 RON
(-0.36%)
BYN
1,76 RON
(-0.43%)
CAD
3,16 RON
(-0.3%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.36%)
CZK
0,18 RON
(-0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.05%)

Lenin scos la licitaţie în Ungaria

Guvernul de centru-dreapta a organizat o licitaţie mai deosebită cu obiecte comuniste pentru a-i ajuta pe sinistraţii care au fost afectaţi de aluviunile toxice din octombrie. Obiectele zăceau de 20 de ani pline de praf, iar guvernul vrea să scape de ele: fotografii, tablouri, cărţi, medalii….

Guvernul ungar a decis să scoată la licitaţie 230 de ‘relicve comuniste’ pentru a ajuta victimele viiturii toxice din 4 octombrie, care au provocat moartea a 10 persoane, peste o sută de răniţi şi mii de sinistraţi. Catastrofa ecologică a avut loc la Ajka, la 160 de kilometri vest de Budapesta, după spargerea rezervorului de deşeuri toxice al combinatului de aluminiu din localitate, notează luni ziarul Las Provincias.

Accidentul a stârnit o amplă nemulţumire socială din cauza condiţiilor proaste în care ajunsese această fabrică construită în epoca comunistă, iar asociaţiile ecologiste au acuzat autorităţile maghiare că nu au făcut un control exhaustiv al măsurilor de securitate obligatorii pentru o companie din acest sector.
Obiectele scoase la licitaţie includ un bust al părintelui Revoluţiei din Octombrie din 1917, Vladimir Lenin, tablouri pictate în stil ‘realist socialist’ şi portrete ale mai multor lideri comunişti ungari. Licitaţia va avea loc la 6 decembrie, la Galeria Pinter din Budapesta.

Sumele obţinute vor fi înmânate fundaţiei Bisericii catolice Caritas, care va fi însărcinată cu despăgubirea victimelor catastrofei. De fapt, este vorba de o serie de obiecte ‘aflate de 20 de ani în depozitele publice. Erau pline de praf şi noi nu ne mai puteam ocupa de ele’, a explicat secretarul de stat ungar, Bence Retvari. Dar această licitaţie deosebită nu este lipsită de scandal.

Pe măsură ce s-au aflat detaliile, s-au intensificat şi atacurile la adresa fostului regim. Diferite mass-media apropiate actualului guvern de centru-dreapta al lui Viktor Orban au acuzat personalităţi ale vieţii cultural şi sociale din Ungaria, precum scriitorul-ziarist Paul Lendvai, că a colaborat cu serviciile secrete ale regimului comunist.
Fostul premier socialist, Ferenc Gyurcsany a numit-o ‘o campanie de defăimare a mediilor conservatoare’.

Deşi este adevărat că el însuşi a provocat o revotă populară, în toamna anului 2006, când a recunoscut că a minţit deliberat privind starea economică a statului maghiar. URSS şi-a început controlul asupra Ungariei în 1944 şi, după ce a permis un oarecare joc democratic, a implantat o dictatură comunistă în 1948. Industria a fost naţionalizată, iar agricultura, colectivizată.

Teroarea poliţiei a devenit un mod de guvernare a liderilor controlaţi de la Moscova. Moartea lui Stalin în 1953 a dat puterea lui Imre Nagy, un comunist reformist care a încercat să întreprindă unele schimbări economice pentru a îmbunătăţi viaţa oamenilor. Nagy a fost destituit doi ani mai târziu, iar conducerea partidului a căzut în mâinile stalinistului Ernö Gerö.

La 23 octombrie 1956, studenţii au ieşit pe stradă la Budapesta pentru a cere libertăţi publice şi retragerea trupelor sovietice din Ungaria. Muncitorii şi alte categorii sociale dar şi unii comunişti s-au alăturat revoltei democratice care a fost reprimată prin foc şi sânge de URSS. Au murit 3.000 de persoane şi 20.000 au fost arestate. Imre Nagy a fost executat şi Janos Kadar a devenit omul forte al ţării.
La jumătatea anilor 60, regimul a impulsionat o timidă deschidere şi a întreprins reforme economice care au făcut din Ungaria una din ţările cele mai prospere ale Europei ‘socialismului real’. Sistemul comunist s-a încheiat paşnic în 1989. La 6 decembrie Lenin va fi scos la licitaţie.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata