Proiectul Roşia Montană ar trebui abandonat

Proiectul propus de Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) pentru exploatarea Roşia Montană ar trebui abandonat înainte de a produce un dezastru ecologic, economic, social şi cultural, a declarat marţi (30 noiembrie 2010) preşedintele Academiei Române Ionel Haiduc în cadrul conferinţei „Roşia Montană în pericol”.

Conferinţa, una dintre puţinele din ultima perioadă la care au participat atât susţinători, cât şi opozanţi ai proiectului RMGC, a fost organizată la hotelul Sheraton din Bruxelles de eurodeputata Daciana Sârbu şi asociaţiile Europa Nostra şi Pro Patrimoniu.
Principalele întrebări care se pun în legătură cu proiectul RMGC ar fi „Este proiectul RMGC unul de interes public?” şi „Este proiectul unul de dezvoltare durabilă?”, iar răspunsurile sunt, potrivit lui Ionel Haiduc, negative. Explicaţiile sunt atât de natură economică şi socială, cât şi unele care ţin de valoarea de patrimoniu a zonei Roşia Montană.

Citeste si:  Arctic şi-a crescut cota de piaţă la 35,3%, în 2009

Astfel, durata operaţiunilor de exploatare mult prea scurtă, numărul mic de locuri de muncă nou create (mai ales proporţia viitorilor angajaţi proveniţi din regiune) şi efectele nefaste asupra mediului sunt principalele motive pentru care proiectul RMGC nu poate fi considerat unul de dezvoltare durabilă şi pentru care el ar trebui abandonat, a accentuat Haiduc.

În ce priveşte explicaţiile ce ţin de patrimoniu, acesta a spus că după încheierea exploatării, mai multe situri arheologice de mare valoare istorică ar rămâne distruse, în condiţiile în care tehnologia minieră cu cianuri, propusă de proiectul RMGC, nu este dintre cele mai sigure, un eventual accident ducând la un dezastru de proporţii. Totuşi, în opinia preşedintelui Academiei Române, o exploatare la Roşia Montană ar fi posibilă dacă ar fi realizată subteran, în galerii, însă o astfel de soluţie nu este considerată viabilă de experţi.

Citeste si:  La Râşnov se vor produce tractoare între 25 şi 120 de CP

În schimb, Joel Bell, consilier în cadrul Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), a insistat că la Roşia Montană există un mare potenţial pentru dezvoltare durabilă. El a adus ca argument în favoarea proiectului RMGC faptul că zona va fi reabilitată, iar zona industrială va fi sigură, riscurile de accident fiind minime.
Economista belgiană Francoise Heidebroek a pus accent pe importanţa organizării zonei Roşia Montană ca obiectiv turistic şi cultural şi pe abandonarea proiectului RMGC. Ea a adăugat că există proiecte alternative la cel propus de RMGC şi acestea vizează mai ales valorificarea patromoniului cultural şi protejarea biodiversităţii din zona Roşia Montană.

Citeste si:  Bucată din Zidul Berlinului, dezvelită și amplasată în Parcul Academiei Române
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close