Ridzi are nevoie de transplant de măduvă, bebeluşul ar putea să o salveze

Deputatul PDL Monica Iacob Ridzi suferă de o boală gravă la măduva osoasă şi specialiştii spun că transplantul de măduvă de la o rudă apropiată, precum fiul ei Andrei Carol (şapte luni), e singurul tratament care poate opri afecţiunea, scrie Libertatea.

„I se administrează atât un tratament pentru a opri infecţia, dar şi pentru afecţiunea de măduvă osoasă de care suferă de mai mult timp”, a declarat dr. Bogdan Popescu, purtătorul de cuvânt al unităţii medicale.

Sindromul mielodisplazic este necruţător, iar transplantul de măduvă este singurul tratament care îi asigură pacientului o şansă reală de vindecare, de peste 60%.

Citeste si:  Tulcea: Începe sezonul navelor de croazieră în Delta Dunării

„Bolnavii au nevoie de investigaţii complete şi, ulterior, de găsirea unui donator compatibil. Cel mai frecvent, acesta poate fi o rudă apropiată, precum un frate, o soră sau chiar copilul”, a explicat Anka Mateescu de la Asociaţia Română Împotriva Leucemiei.

Sindromul mielodisplazic este întâlnit mai ales la persoanele cu vârsta peste 60 de ani, cu precădere bărbaţi. Boala se caracterizează printr-un număr scăzut de globule albe, roşii şi trombocite, dar şi prin granule anormale la nivel celular, cauzate de o disfuncţie a măduvei osoase. Afecţiunea poate evolua până spre cancer
(leucemie). După apariţia mielodisplaziei, rata de supravieţuire variază de la şase luni la câţiva ani, în funcţie de subtipul de mielodisplazie, iar decesul survine în urma hemoragiilor sau infecţiilor.

Citeste si:  Guvernatorul Crimeii: Dacă Europa va recunoaşte o Scoţie independentă, ea va trebui să recunoscă şi Crimeea secesionistă

Majoritatea sindroamelor mielodisplazice sunt de etiologie necunoscută sau survin pe fondul unor anomalii genetice şi congenitale sau a expunerii la radiaţii şi substanţe chimice.

Simptome uşor de recunoscut:

-oboseală
-paloare
-tahicardie
-leziuni ale pielii
-expectoraţie cu sânge
-febră
-tuse

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata