BCE menţine dobânda de referinţă la 1%

Comitetul de politică monetară al Băncii Centrale Europene a decis joi (2 decembrie 2010) să păstreze nemodificată dobânda de referinţă la nivelul record de 1%, pentru a 19-a lună consecutiv, o decizie aşteptată de majoritatea analiştilor, pe fondul temerilor privind perspectivele economiei zonei euro.

De asemenea, analiştii se aşteaptă ca BCE să menţină măsurilor speciale de furnizare de lichidităţi introduse în timpul crizei financiare şi chiar să extindă programul de achiziţionare de obligaţiuni guvernamentale pentru a contracara turbulenţele de pe pieţe, care ameninţă moneda euro, chiar şi după anunţarea planului de asistenţă financiară pentru Irlanda.

Banca Centrală Europeană nu ar trebui să retragă măsurile de sprijin, ce includ rata scăzută a dobânzii şi lichidităţile injectate în sistemul financiar, până când Irlanda îşi restructurează băncile, a afirmat săptămâna trecută ministrul finlandez de Finanţe Jyrki Katainen.

În 21 noiembrie, Irlanda a devenit al doilea stat membru al zonei euro care a cerut ajutor financiar deoarece costul salvării băncilor sale ameninţa să ducă la o repetare a crizei datoriilor cu care s-a confruntat Grecia şi la destabilizarea monedei euro. Noile turbulenţe fiscale din zona euro nu au determinat până acum BCE să renunţe la planul de retragere a măsurilor excepţionale adoptate în perioada de vârf a crizei financiare.

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!