Julian Assange, fondatorul site-ului WikiLeaks, s-ar ascunde în Anglia

Aflat în colimatorul justiţiei mondiale, Julian Assange rămâne discret în privinţa locurilor unde se află. Fondatorul site-ului internet WikiLeaks s-ar afla în Anglia, iar poliţia ar şti unde, însă nu-l arestează, cel puţin deocamdată, arată joi (2 decembrie 2010) cotidianul britanic The Independent, citat de publicaţia franceză Le Point.

Australianul de 39 de ani face obiectul unui mandat de căutare internaţional (‘notă roşie’), lansat marţi seară de Interpol, pentru un presupus viol şi agresiune sexuală. Assange a făcut apel la Curtea supremă a Suediei – ţara în care este cercetat pentru delicte sexuale – împotriva mandatului de căutare.
Fostul pirat informatic se află în centrul unei controverse mondiale după difuzarea pe site-ul său internet a 250 000 de telegrame confidenţiale ale departamentului de Stat american.

Surse din poliţie, citate de The Independent, declară că ştiu unde se află Assange şi ştiu şi numărul lui de telefon. Australianul şi-a dat datele poliţiei britanice la sosirea în Marea Britanie, în luna octombrie, arată cotidianul, potrivit căruia acesta ar locui în sud-estul Angliei. Agenţia britanică de luptă împotriva crimei organizate (SOCA) nu-l arestează deocamdată pe Assange pentru că ar avea nelămuriri asupra mandatului de arestare european emis de procurorii suedezi, este de părere ziarul.

Se ştie totuşi că, în ziua în care a fost declanşată urmărirea împotriva lui Assange în Suedia, acesta se afla la Londra. Cel puţin aşa declara avocatul său londonez, Marc Stephens, pe 18 noiembrie, asigurând că Assange ‘n-a fugit’.

Ultima apariţie ‘fizică’ a lui Assange a fost pe 4 noiembrie, la Geneva (Elveţia). Duminică, 28 noiembrie, cu câteva ore înainte de apariţia telegramelor confidenţiale, fondatorul WikiLeaks a vorbit în cadrul unei videoconferinţe transmise în Iordania. El a precizat atunci că nu se află în acestă ţară, spunând că ‘Iordania nu este cea mai sigură ţară când CIA este pe urmele tale’.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata