Scandalul WikiLeaks l-ar putea determina pe Karzai ”să taie punţile” cu NATO

Publicarea de către WikiLeaks a mii de documente diplomatice ultrasensibile l-ar putea determina pe preşedintele afgan Hamid Karzai ”să taie punţile” cu coaliţia NATO, este de părere ambasadorul canadian la Kabul, William Crosbie, potrivit unui raport difuzat miercuri (1 decembrie 2010) seara în Canada, informează AFP.

Într-o notă obţinută de ziarul The National Post, Crosbie povesteşte despre întrevederea pe care a avut-o sâmbătă cu omologul său american Karl Eikenberry. În ajunul divulgării de către Wikileaks a peste 250.000 de note diplomatice americane, reprezentantul Administraţiei Obama îşi exprima temerea în legătură cu ”consecinţele potenţial devastatoare” generate de dezvăluirea opiniilor membrilor Departamentului de Stat.

”Principala preocupare a lui Eikenberry este faptul că scurgerile relevă considerentele tactice, politice şi strategice, chiar evaluările şi relaţiile privilegiate cu membri ai guvernului Karzai, precum şi cu alte personalităţi importante din Afganistan”, scrie ambasadorul canadian.
”Eikenberry consideră că aceasta va alimenta paranoia şi neîncrederea pe care Karzai o are faţă de SUA (şi aliaţii lor)”, afirmă Crosbie, potrivit transcrierilor publicate pe site-ul pe Internet al cotidianului conservator.

Printre altele, diplomatul american se teme că aceasta ”va crea presiune asupra reformatorilor din interiorul guvernului pentru ca ei să se alieze şi să-l determine pe Karzai să se plaseze pe o poziţie mai conflictuală cu SUA şi NATO”.
Aliaţii sunt preocupaţi printre altele din ce în ce mai mult de greutatea pe care o are directorul de cabinet al preşedintelui afgan, Umar Daoudzai, pe care ambasadorul canadian îl descrie ca fiind un om ”corupt, o eminenţă cenuşie protejată de Iran şi a cărui influenţă pare să crească cu fiecare zi”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata