EUR
4,84 RON
(-0.08%)
USD
4,11 RON
(-0.78%)
GBP
5,36 RON
(+0.2%)
CHF
4,49 RON
(-0.29%)
BGN
2,48 RON
(-0.66%)
BYN
1,68 RON
(-0.6%)
CAD
3,07 RON
(-0.06%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,95 RON
(-0.26%)
JPY
0,04 RON
(-0.38%)
CZK
0,18 RON
(+0.38%)
INR
0,05 RON
(-0.5%)

Un oficial al municipalităţii din Helsinki neagă acuzaţiile că ar fi abuzat de alcool în timpul unei călătorii în România

Un oficial al municipalităţii din Helsinki neagă acuzaţiile că ar fi abuzat de alcool în timpul unei călătorii în România, destinată cooperării cu autorităţile locale în problema romilor cerşetori din Finlanda, relatează Helsingin Sanomat.

Săptămânalul Suomen Kuvalehti scria în ultimul său număr, de vineri, că doi înalţi funcţionari publici din cadrul grupului de lucru instituit de municipalitatea din Helsinki pentru a se ocupa de problema romilor cerşetori au abuzat de alcool în timpul unei vizite în România, în luna noiembrie.

Funcţionarii care au luat parte la turneul de informare în România sunt: Hannu Hakala, directorul Diviziei de siguranţă şi coordonare a intervenţiei în situaţii de urgenţă; Johanna Seppälä, coordonator de securitate în cadrul aceleiaşi divizii Jarmo Räihä, un expert din cadrul Departamentului pentru Asistenţă Socială; Marjatta Vesalainen, directorul proiectului Rom po drom, desfăşurat de municipalitatea din Helsinki şi institutul Deaconess, şi Pöyry Mika de la Poliţia din Helsinki.

Scopul călătoriei a fost ca oficialii finlandezi să se întâlnească cu responsabilii locali români pentru a găsi o soluţie la problema cerşetorilor itineranţi şi la descurajarea acestora de a veni în Finlanda.
Potrivit articolului din Suomen Kuvalehti, Hakala şi Räihä au abuzat de alcool pe perioada călătoriei în România, consumând bere şi băuturi spirtoase tari în public, în timpul orelor de lucru.

Pe de altă parte, primarul din Helsinki, Jussi Pajunen, susţine că a avut o convorbire cu Jarmo Räihä vineri, în timpul căreia Räihä a negat acuzaţiile, însă primarul dă asigurări că ceea ce s-a întâmplat în călătorie va fi examinat în detaliu.
Pajunen este mulţumit de faptul că la evenimente au existat mulţi martori oculari, ceea ce înseamnă că acesta nu va fi necesar să se bazeze doar pe mărturia unei singure persoane.

„Vom fi capabili să reconstituim evenimentele şi să evaluăm toate acuzaţiile în detaliu”, a dat el asigurări. Atât Räihä cât şi Hakala neagă că au băut în timpul orelor de lucru. „Nu am de ce să îmi fie ruşine şi nimic de explicat. Nu înţeleg de unde a apărut aşa ceva’, a susţinut Hakala vineri după-amiază.
„Am băut bere la masa de prânz. Seara am socializat, dar a fost după programul zilei. Este tipic ca în timpul unei călătorii să examinăm ce s-a petrecut în timpul zilei, seara „, adaugă Hakala.

La rândul său, Räihä susţine că în timpul zilei nu a consumat mai mult de o bere la masa de prânz. „Nu am fost deloc în stare de ebrietate pe perioada întregii călătorii. Nu în timpul zilei, nu seara, şi nici noaptea”, dă asigurări el, însă admite că a băut un pahar de tărie oferit de către primarul oraşului Târgu Cărbuneşti. „Este adevărat că Kakala a băut”, a precizat însă Räihä.

Johanna Seppälä sprijin versiunea oferită de Räihä. „Räihä nu era beat. Hakala poate vorbi în nume propriu „, a spus Seppälä, deşi Hannu Hakala îi este superior.
Vineri, Suomen Kuvalehti a postat pe site-ul său o fotografie în care Räihä şi Hakala ţin în mână cutii de bere.
„Este posibil să fi consumat bere la doză la un moment dat. Räihä are, cu siguranţă, o impresie incorectă în această privinţă”, precizează Hakala. Hakala a fost solicitat să prezinte o relatare scrisă cu privire la ceea ce s-a întâmplat în călătoria din România până la 7 decembrie.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata