EUR
4,80 RON
(0%)
USD
4,42 RON
(-0%)
GBP
5,73 RON
(+0.05%)
CHF
4,52 RON
(+0.03%)
BGN
2,45 RON
(0%)
BYN
2,00 RON
(+0.42%)
CAD
3,34 RON
(-0.01%)
RSD
0,04 RON
(+0.06%)
AUD
2,93 RON
(+0.11%)
JPY
0,04 RON
(0%)
CZK
0,19 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(0%)

 

10 milioane de dolari pentru o alianţă politică în Republica Moldova, conform WikiLeaks

Mai multe telegrame ale ambasadei americane de la Chişinău, obţinute de WikiLeaks şi analizate de Le Monde, scot la iveală practici puţin ortodoxe din culisele scenei politice moldoveneşti.

La 8 septembrie 2009, ambasada relatează despre o surprinzătoare întâlnire între Marian Lupu, liderul Partidului Democrat (unul din membrii coaliţiei pro-occidentale aflate la putere din vara lui 2009), şi comunistul Vladimir Voronin, fostul şef de stat.
Acesta din urmă l-a invitat în ajun pe Marian Lupu la reşedinţa sa ca să-i facă o propunere: să formeze o coaliţie de centru-stânga, în care Lupu să fie preşedintele ţării, iar Voronin în fruntea Parlamentului.

Marian Lupu a refuzat, el părăsise tabăra comuniştilor în iunie 2009. Atunci, preşedintele Voronin i-a propus interlocutorului suma de cinci milioane de dolari, cu condiţia să accepte reîntoarcerea în PC. Un nou refuz din partea lui Lupu. O nouă propunere din partea lui Voronin: 10 milioane de dolari.
Marian Lupu formulează o contra-propunere, sugerându-i lui Voronin să strângă cele 8 voturi care îi mai erau necesare pentru a fi ales de către Parlament preşedinte al ţării (el obţinuse doar cele 53 de voturi ale coaliţiei AIE, pentru a fi ales fiind necesare 61), în schimbul imunităţii pentru el şi familia sa.

Această scenă a fost povestită ambasadorului american chiar de Marian Lupu. Dar diplomatul avea să asculte şi altă sursă: Vladimir Voronin, primit la 14 septembrie. Acesta a confirmat două întâlniri private cu liderul Partidului Democrat şi reînnoirea propunerii de creare a unei coaliţii. ‘Potrivit lui Voronin, Lupu părea „dezorientat”, dar a spus că nu putea să accepte o asemenea ofertă, povesteşte ambasadorul într-o notă din 16 septembrie 2009.

Voronin nu a recunoscut verbal că îi propusese mită lui Lupu, dar răspunzând unei întrebări a ambasadorului referitoare la ceea ce preşedintele a spus la acea întâlnire, Voronin a râs zgomotos, s-a strâmbat şi a făcut un gest cu degetele mari ridicate care însemnau o confirmare tacită a faptului că el ştia că se ştia acest lucru’.
Voronin considera că Lupu se afla sub influenţa ‘unei puteri externe’, notează ambasadorul, fără să ştie dacă era vorba de ‘Rusia, de România sau de Statele Unite’.

În acea perioadă, ruşii au avut ocazia să îl cunoască mai bine pe Marian Lupu, mai scrie Le Monde. La 12 august, în cel mai mare secret şi tranzitând Budapesta, acesta s-a dus la Moscova unde, într-o cameră de hotel, s-a supus unei evaluări aprofundate de către 2 bărbaţi a căror identitate nu a vrut să o dezvăluie americanilor.

Această întâlnire de două ore a avut aerul unui interviu pentru angajare sau a unei evaluări psihologice şi politice complete, a povestit ambasadorul american, care scrie la 14 august: ‘Lupu a fost supus unei serii de întrebări în scopul stabilirii poziţiei sale asupra unor probleme precum imunitatea pentru Voronin, neutralitatea Republicii Moldova şi şcolile rusofone din Republica Moldova‘.

De atunci, Republica Moldova încă aşteaptă un nou preşedinte. Alegerile legislative din 28 noiembrie 2010 – organizate pentru a treia oară din aprilie 2009 – nu au dus la conturarea unei majorităţi clare de 61 de locuri în Parlament, necesară pentru desemnarea noului şef de stat. Coaliţia – Alianţa pentru Integrarea Europeană – a obţinut 59 de locuri. În consecinţă, criza politică paralizează în continuare Republica Moldova, una din cele mai sărace ţări de pe continent, mai scrie Le Monde.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata