Agenţia pentru Medicamente din Franţa, îngrijorată din 1998 despre medicamentul Mediator

Un document emis de Agenţia pentru medicamente din Franţa relevă că experţii se arătau îngrijoraţi de faptul că medicamentul Mediator ar putea favoriza apariţia unei boli grave, cu 11 ani înainte de interzicerea lui. Mediator a fost retras în Franţa în noiembrie 2009, după 33 de ani de comercializare.

Acest medicament ar fi cauza a cel puţin 500 de decese prin afectarea valvelor cardiace şi a peste 3.500 de spitalizări, scrie Le Figaro în ediţia de miercuri. Acest produs a fost retras din Elveţia în 1998 şi din Spania, în 2003. De ce a durat atât de mult pentru ca acest medicament periculos şi ineficient să fie retras şi de pe piaţa franceză?, se întreabă ziarul.

Citeste si:  UE va semna Acordul de Asociere cu Ucraina după formarea unui guvern în urma alegerilor de la 25 mai

În 1999, toate anorexigenele sunt retrase de pe piaţa din Franţa, dar Mediator reuşeşte să scape. Laboratoarele Servier au afirmat întotdeauna că medicamentul lor nu este un anorexigen (care suprimă pofta de mîncare). Ori, un document pe care Le Figaro l-a obţinut, datând din 30 aprilie 1998, demonstrează contrariul.
Din procesul-verbal al şedinţei comitetului tehnic al Agenţiei pentru Medicamente, din acea zi, reiese că ‘benfluorexul (molecula din Mediator, n.red.) este înscris de la 10 mai 1995 ca anorexigen, care figurează pe lista substanţelor interzise în prepararea medicamentelor’.

Citeste si:  Franţa va introduce o nouă taxă ca parte a planului de reformare a pensiilor

Confuzia întreţinută în legătură cu proprietăţile farmacologice a permis acestui medicament să scape de interdicţia de comercializare a tuturor anorexigenelor, în 1999. Prescris mai întâi diabeticilor supraponderali sau cu un nivel prea ridicat de trigliceride, el a fost mult folosit şi de cei care vroiau să slăbească.
De asemenea, procesul-verbal din 1998 precizează că ‘metabolizarea benfluorexului în organism generează formarea de norfenfluramină, care duce la apariţia hipertensiunilor pulmonare grave’.

Ceea ce înseamnă că Mediator prezintă caracteristici asemănătoare cu Isomerida, un medicament retras de pe piaţă de Servier, cu câteva luni în urmă, din cauza riscurilor cardiace. Această similitudine ar fi trebuit să fie un semnal de alarmă!
Ministrul sănătăţii, Xavier Bertrand, a declarat recent că doreşte să ‘ştie tot în legătură cu acest dosar’ şi a cerut un raport complet, care va fi publicat la 15 ianuarie. Din 1976 până în 2009, peste 145 de milioane de cutii cu acest medicament au fost vândute în Franţa (fără a lua în considerare administrarea lui în spitale). Peste 5 milioane de francezi au luat Mediator.

Citeste si:  Guvernul francez ia măsuri pentru interzicerea spectacolelor umoristului Dieudonné, acuzat de antisemitism
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close