Situaţia tristă a euro: „nu pot trăi nici cu tine nici fără tine”

În conformitate cu tratatele, nu este posibil ca o ţară să iasă din uniunea monetară, fără a părăsi şi UE – fără a ieşi prin urmare din piaţa unică şi fără a renunţa la Politica Agricolă Comună şi la fondurile de sprijin.

O ieşire doar din zona euro ar fi de conceput politic numai în cazul în care ar exista unanimitatea ţărilor din UE, este de părere Luigi Spaventa, fost ministru pentru buget în guvernul Carlo Azeglio Ciampi, fost preşedinte al Comisiei Naţionale pentru Societăţi şi Bursă (Consob) şi profesor de economie politică, care a acordat un interviu în ultimul număr al revistei italiene L’Espresso.

„Aşa cum spunea un poet latin, ‘nec tecum nec sine te vivere possum’: nu pot trăi nici cu tine nici fără tine. Aceasta este situaţia tristă a monedei euro”, spune Spaventa.
Ce ar face o ţară dacă ar ieşi din zona euro? Ar devaloriza moneda sa imediat. Ar ieşi Germania singură? Totuşi, noua marcă se va reevalua pe baza monedei euro vechi, consideră expertul.

Citeste si:  Tripoli şi Benghazi luptă pentru sprijinul Moscovei

Întrebat în ce constă defectul major al Uniunii Monetare, Spaventa crede că aceasta s-a ocupat doar de profilul fiscal şi nu de ceilalţi factori de dezechilibru din zonă. Criza nu a fost provocată doar de Grecia, aceasta a fost doar scânteia, un caz extrem de minciuni continue privind situaţia reală a bugetului public. Până în 2007, Irlanda şi Spania au fost modele de virtute fiscală.

Din păcate, făceau greşeli privind expansiunea creditului, ca urmare a boom-ului în construcţii. De această expansiune neînfrânată a creditului nu s-a ocupat nici Comisia Europeana, nici Banca Centrală Europeană. Tigrul celtic a devenit un şoricel. Spaventa este de părere că Irlanda ar merita să fie pedepsită.
Necazurile sale provin şi din demersul adoptat în 2008, în plină criză, când a decis, fără consultarea cu partenerii europeni, să asigure acoperire de 100 la sută pentru creanţele de la bănci. Dacă ar putea da o lovitura „de foarfecă” pentru creditorii băncilor, ar fi mai bine.

Citeste si:  Rata şomajului în Germania a urcat la 8,3%

Solicitat să comenteze dacă Italiei i-ar conveni să iasă din zona euro, care o condamnă la deflaţie şi nu îi permite să demareze redresarea, Spaventa a explicat că tiparul de gândire este următorul: ieşim, devalorizăm, dăm un impuls exporturilor. Greşit. Nu numai datoria publică, ci toate contractele sunt exprimate în euro: se schimbă moneda, dar creditorii au dreptul la îndeplinirea contractelor în moneda în care au fost făcute, care este euro.

Ar fi o situaţie greu de gestionat, în opinia expertului. Ce instrumente ar trebui sa fie puse în aplicare pentru a consolida apărarea europeană? A existat o perioadă de 20 de ani de deviere de la teoria economică: băncile centrale au decis ca era suficient să se controleze aşteptările inflaţioniste, crezând că creditul era o variabilă irelevantă. În schimb, exact creditul neînfrânat din unele ţări, necontrolat de nici o autoritate, nici naţională nici europeană, explică în proporţie de două treimi problemele actuale.

Citeste si:  Promisiuni populiste de a “curăţa” Bulgaria

Astăzi există un termen foarte în vogă pe pieţe: „flight to safety”, fuga banilor spre siguranţă. „Bunď germane sau „Treasury” americane. Oamenii au încredere, deoarece SUA îşi exercită hegemonia de valută de rezervă. Oamenii cumpără „Treasury” şi le consideră sigure, dar până când?, se întreabă în final expertul.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata