EUR
4,81 RON
(-0.08%)
USD
4,38 RON
(+0.99%)
GBP
5,65 RON
(+1.31%)
CHF
4,52 RON
(+0.24%)
BGN
2,46 RON
(+0.26%)
BYN
1,96 RON
(+0.97%)
CAD
3,28 RON
(+1.6%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,88 RON
(+0.84%)
JPY
0,04 RON
(+0.4%)
CZK
0,19 RON
(-0.13%)
INR
0,06 RON
(+1.08%)

 

Kim Jong-il, „un biet bătrân senil”, conform Wikileaks

Este ceea ce declară fostul premier al Singapore într-una din telegramele diplomatice dezvăluite de Wikileaks; Beijingul nu s-ar opune unei schimbări de regim, dacă i se garantează afacerile, iar soldaţii SUA nu vor ajunge la frontierele sale, informează vineri ziarul ABC.

China nu are atâta influenţă asupra Coreii de Nord cum se credea. Este ceea ce se desprinde din cablogramele diplomaţiei americane cu ambasadele din Extremul Orient. Cum Beijingul este principalul garant al regimului condus de Kim Jong-il, serviciile secrete şi analiştii din întreaga lume consideră că medierea sa este fundamentală pentru a reduce tensiunea provocată de bombardarea insulei sud-coreene Yeonpyeong, săptămâna trecută.

Dar China are puţină capacitate de a stopa colapsul unui regim şi puţină putere asupra generalilor săi, cum îi mărturisea în februarie ministrul adjunct de externe sud-coreean, Chun Yung-woo, ambasadoarei americane la Seul, Kathleen Stephens. Este ceea ce se arată pe reţeaua de confidenţe montată de Julian Assange, care înlătură astfel credinţa că Beijingul menţine stalinismul cronic al ‘Iubitului Conducător’ prin livrări de energie şi opunându-se sancţiunilor internaţionale.

Potrivit ministrului adjunct sud-coreean, China nu are forţă nici măcar să schimbe provocările militare nucleare ale Nordului, ceea ce nu înseamnă că s-ar opune unei schimbări de regim şi unei viitoare reunificări coreene tutelată de Seul. De fapt, ar fi suficient să i se garanteze Beijingului că cei 28.500 de puşcaşi marini americani desfăşuraţi în Coreea de Sud nu vor fi mutaţi la frontiera sa, după înlocuirea lui Kim Jong-il cu succesorul său, fiul cel mic Jong-un.

Cum acesta încă nu a împlinit 30 de ani şi nu are suficientă experienţă politică sau militară, Chun Yung-woo prognozează că regimul nu va dura mai mult de trei ani după moartea Iubitului Conducător. Dacă alianţa dintre Washington şi Seul nu-i este ostilă şi s-ar permite firmelor chineze să-şi continue afacerile în Coreea, Beijingul nu s-ar opune unei schimbări.

Dacă va izbucni haosul după prăbuşirea regimului de la Phenian se va înregistra o avalanşă de refugiaţi nord-coreeni, la frontiera cu China, care ar trebui să adăpostească circa 300.000 de persoane şi ar fi obligată să sigilieze linia de separaţie, sub supravegherea unui reprezentat neidentificat sau unui grup necitat de comunicaţiile diplomatice secrete.

În orice caz, Beijingul nu îşi va trimite trupele în ajutorul regimului nord-coreean, cum a făcut acum şase decenii. Chiar dacă ambele ţări sunt aliaţi istorici, iar Mao a trimis peste un milion de soldaţi în războiul din Coreea (1950-53) pentru a frâna avansul forţelor internaţionale conduse de SUA sub steagul ONU.
Vremurile s-au schimbat şi pare că noua Chină modernă preferă stabilitatea decât să-i permită vecinului ‘hooligan’ să sperie lumea ori de câte ori îşi testează armamentul ori îşi lansează rachetele.

O atitudine de ‘copil prost crescuť, cum i-a mărturisit ministrul adjunct de externe chinez, He Yafei, unui diplomat american, când Phenianul a lansat în aprilie mai multe rachete pentru a forţa negocierile cu Casa Albă. Criticile faţă de Kim Jong-il nu vin doar din partea Chinei sau Coreii de Sud.

Într-o convorbire cu secretarul adjunct de stat american, James Steinberg, fostul premier al Singapore, Lee Kuan-yew, l-a calificat pe liderul nord-corean drept ‘un psihopať şi ‘un biet bătrân seniľ care ‘se împăunează pe stadioane căutând să fie adulať, referindu-se la spectacolele de masă care îi glorifică figura. Conştient de scandalul pe care l-ar provoca aceste dezvăluiri, regimul chinez a recurs la cenzurarea Internetului pentru a bloca site-ul Wikileaks.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata