EUR
4,83 RON
(+0.05%)
USD
4,43 RON
(+1.08%)
GBP
5,47 RON
(+0.46%)
CHF
4,56 RON
(+0.24%)
BGN
2,47 RON
(+0.04%)
BYN
1,72 RON
(+1.15%)
CAD
3,17 RON
(-0.24%)
RSD
0,04 RON
(+0.06%)
AUD
2,75 RON
(-0.92%)
JPY
0,04 RON
(+1.06%)
CZK
0,18 RON
(-1.39%)
INR
0,06 RON
(-1.57%)

 

WikiLeaks, o instituţie ermetică cu propriile secrete

Julian Assange dezvăluie secretele altora, dar le ascunde sub un văl gros pe ale sale proprii. Unde şi cum trăieşte Assange?

Câte persoane lucrează pentru WikiLeaks şi cine plăteşte compania? Assange ia deciziile în echipă sau el are ultimul cuvânt? Sunt toţi cei din WikiLeaks de acord cu metodele sale? se întreabă vineri ziarul ABC într-un articol.
În pofida mandatului de arestare emis de procurorul american Eric Holder atât WikiLeaks cât şi fondatorul său, australianul Julian Assange, au eludat toate controalele prin care trec zilnic cetăţenii, precum şi denunţurile emise de guvernele care au devenit ţinta dezvăluirilor sale.

Assange se comportă ca un fugar internaţional, iar organizaţia creată de el trăieşte asemeni unei gherile urbane. De exemplu, s-a aflat că înregistrarea video Collateral Murder a fost editată dintr-o locaţie secretă din Islanda, în plină erupţie a vulcanului.
Assange şi ai lui s-au prezentat ca ziarişti în faţa proprietarilor apartamentului pe care l-au închiriat şi unde au pus la punct înregistrarea în acele zile de panică provocate de erupţiile de cenuşă.

Au lucrat zi şi noapte urmând exemplul şefului lor care se pare că nu are nevoie nici de hrană nici de somn ca ceilalţi muritori de rând şi care de multe ori tastează imperturbabil la calculator în timp ce un membru al organizaţiei îl tunde sau îi calcă cămăşile. Sau este tot o legendă urbană.
Se mai spune că nu a urmat nici o facultate, că este un auto-didact şi că s-a orientat de timpuriu spre ştiinţele exacte şi informatică, devenind ‘un hacker’ precoce şi că spiritul său întreprinzător şi curajos l-au ajutat la înfiinţarea WikiLeaks.

O organizaţie bazată pe o legiune de informaticieni ajutaţi de o tehnologie de vârf, care ştiu cum să obţină informaţii secrete. WikiLeaks este, în schimb, de o opacitate ermetică. Assange nu admite să fie întrebat despre disensiunile interne. Ultimele dezvăluiri de documente au ocolit ziarul New York Times, nevoit să împrumute propria cotă secretă de la The Guardian.

De ce? Pentru că publicase un portret critic al lui Assange, acestuia nu i-a plăcut şi l-a şters de pe lista cotidianelor favorite. Şi nu era pentru prima dată. El l-a pedepsit destituindu-l fulgerător şi pe Daniel Domscheit-Berg, fostul purtător de cuvânt al WikiLeaks care a îndrăznit să-l contrazică.
Deşi invocă probleme de securitate pentru propria protecţie, acestea nu sunt valabile când este vorba de secretele Departamentului de Stat sau ale Pentagonului.

În ultimele luni a existat o oarecare contestare internă considerând că acuzaţiile de delict sexual din Suedia care îl vizează pe Assange nu ar fi o invenţie a SUA, ci o realitate, având în vedere că el s-a întâlnit cu aceste femei, dar cu care a întreţinut, în opinia lui, relaţii consimţite.
Julian Assange este un om care vrea să împărtăşească adevăruri secrete iar pentru aceasta nu ţine cont de nici un obstacol, spun apropiaţii săi. Acum când toată lumea a aflat cine este în spatele scurgerilor, el asigură că are un plan de urgenţă în cazul în care este arestat şi dispare.

‘WikiLeaks va rămâne operaţională şi fără mine, deşi mai puţin eficientă’, ameninţă el. Experţii americani definesc WikiLeaks ca pe ‘o companie informatică apatridă’ care scapă ‘controlului guvernelor’, imposibil ‘de cenzurať.
Compania este finanţată din donaţii, dar visul lui Assange este de a pune la punct un sistem de abonamente ca metodă de finanţare alternativă, iar cei care plătesc regulat să primească informaţiile înaintea tuturor.

Informaticianul german Daniel Domscheit-Berg a fost una din feţele cunoscute ale WikiLeaks până în septembrie anul acesta. El a abandonat compania când Assange l-a acuzat că a facilitat presei informaţie internă. Herbert Snorrason, islandez în vârstă de 25 ani şi colaborator al WikiLeaks, a plecat şi el în septembrie, adresându-i lui Julian pe Twitter cuvinte injurioase.

Cei 2 făceau parte dintre cei 6 colaboratorii apropiaţi, dar se estimează că WikiLeaks ar avea 10 angajaţi şi 800 de voluntari. Laţul se strânge însă în jurul companiei şi al mentorului său, tot mai multe guverne şi personalităţi străine aşteptând cel mai mic pas greşit pentru a-l închide pe Assange.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata