Ninsori pe arii restrânse la jumătatea lui decembrie 2010, iar Crăciunul – fără fenomene meteo neobişnuite

La jumătatea lunii decembrie există posibilitatea să ningă, dar nu pe arii extinse, iar în perioada Crăciunului modelul de prognoză întocmit de către Centrul European pentru Prognoza Vremii (ECMWF) de la Reding nu indică nimic ieşit din comun pentru România, a afirmat luni (6 decembrie 2010) Florinela Georgescu, adjunct al Centrului Naţional de Prognoză Meteo.

‘Nu există un semnal în acest moment că a doua parte a lunii decembrie va aduce fenomene deosebite. Există, tot conform modelelor de care vorbim, o posibilitate ca în zilele de 14 şi 15 decembrie să fie din nou un episod cu ninsoare, de această dată asociată unui ciclon de origine mediteraneeană. Există posibilitatea ca, pe durate scurte, atât în episodul cu precipitaţii din 9-10 decembrie, cât şi mai îndepărtat din 14-15 decembrie, pe arii nu foarte extinse, să se producă şi viscol, un fenomen absolut normal în perioada din an în care ne aflăm’, a apreciat Georgescu.

Întrebată care este prognoza pentru perioada Crăciunului, specialistul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) a menţionat că nu se poate vorbi decât despre o estimare, şi că modelul existent nu indică ‘nimic ieşit din comun’.
‘Perioada Crăciunului intră în acel interval în care v-am zis că nu putem vorbi decât despre un semnal sau de o estimare. Modelul nu indică nimic ieşit din comun, atât din punct de vedere al temperaturilor minime şi maxime, cât şi din punct de vedere al precipitaţiilor. Ne vom afla în preajma mediilor multianuale.

Ca estimare, dincolo de ziua de 15 decembrie, putem vorbi pe măsură ce ne apropiem de sfârşitul de an, când prognozele vor fi din ce în ce mai exacte. Insist asupra unui aspect: nu spuneţi că urmează o iarnă blândă, cu una normală. O iarnă normală în România înseamnă şi ninsori asociate cu fenomenul de viscol, intervale mai reci alternate de scurte perioade mai calde’, a subliniat Florinela Georgescu.

ANM a prezentat, luni, în cadrul unei întâlniri informale cu mass-media, prognoza meteorologică şi agrometeorologică atât pentru intervalul următoarelor zece zile, cât şi previziunile pentru perioada decembrie – februarie 2010, pe baza modelelor de prognoză elaborate de către Centrul European pentru Prognoza Vremii de la Reding. Următoarea prezentare a prognozei este anunţată pentru începutul lunii ianuarie, la o dată ce va fi comunicată ulterior.

Loading...

Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.