EUR
4,84 RON
(-0.08%)
USD
4,11 RON
(-0.78%)
GBP
5,36 RON
(+0.2%)
CHF
4,49 RON
(-0.29%)
BGN
2,48 RON
(-0.66%)
BYN
1,68 RON
(-0.6%)
CAD
3,07 RON
(-0.06%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,95 RON
(-0.26%)
JPY
0,04 RON
(-0.38%)
CZK
0,18 RON
(+0.38%)
INR
0,05 RON
(-0.5%)

Kremlinul face lobby pentru comuniştii din Republica Moldova

Şeful Administraţiei prezidenţiale a Rusiei, Serghei Narâşkin, a efectuat la sfârşitul săptămânii trecute o vizită la Chişinău, unde a avut întrevederi cu preşedintele interimar al republicii, Mihai Ghimpu, precum şi cu unii dintre liderii partidelor parlamentare.

Experţii de la Chişinău sunt de părere că scopul vizitei înaltului oficial rus a fost cel de a determina crearea unei noi alianţe de guvernare cu participarea comuniştilor, care, după cum consideră Kremlinul, sunt mai mult ca alte partide orientaţi spre Rusia. Liberal-democraţii, sprijiniţi de Uniunea Europeană (UE), resping o asemenea coaliţie, notează, luni, cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

Faptul că Narâşkin a fost primit de Ghimpu constituie exclusiv o dovadă a respectului pe care acesta din urmă îl nutreşte faţă de preşedintele Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, este de părere directorul Institutului de Politici Publice de la Chişinău, Arcadie Barbăroşie. Se ştie că Mihai Ghimpu este orientat spre Occident şi mai ales spre România şi nu intenţionează să-şi schimbe acest curs, căruia îi este fidel de 20 de ani.

Prin urmare, explică expertul, nu se poate vorbi despre o înţelegere secretă între Ghimpu şi Narâşkin, după cum făceau aluzie unele mass-media de la Chişinău.
În opinia lui Barbăroşie, vizita lui Narâşkin la Chişinău are un evident scop electoral. ‘Moscova este preocupată de modul în care va arăta noua putere de la Chişinău după alegerile parlamentare anticipate.

Rusia ar dori ca din coaliţia ce se va forma să facă parte şi comuniştii. Cred că acesta este scopul vizitei lui Narâşkin’, a subliniat analistul pentru Nezavisimaia Gazeta.
La Chişinău, Narâşkin a desfăşurat negocieri cu liderii partidelor parlamentare, în special cu democraţii lui Marian Lupu şi comuniştii lui Voronin. Se pare că Moscova intenţionează să se sprijine tocmai pe aceste două partide, notează cotidianul rus.

Voronin a depus multe eforturi pentru a rămâne la putere cu ajutorul Rusiei: s-a deplasat la Moscova în fiecare lună, întâlnindu-se cu Dmitri Medvedev şi cu Vladimir Putin. La Moscova, liderul comuniştilor moldoveni a încercat să-şi convingă interlocutorii că partidul său se va opune unirii dintre Republica Moldova şi România, obiectiv stipulat nu odată de liderul român Traian Băsescu, subliniază Nezavisimaia Gazeta.

La rândul său, Partidul Democrat (PD) a încheiat, înainte de alegerile parlamentare, un acord de cooperare cu partidul pro-Kremlin ‘Rusia Unită’, fapt care pare să fi avut efect, democraţii obţinând 15 locuri în noul legislativ al republicii. Narâşkin a avut o întrevedere cu Lupu, iar unii afirmă că la aceasta a fost prezent şi oligarhul moldovean Vladimir Plahotniuc, aflat pe locul doi pe listele electorale ale Partidului Democrat.

Înainte, Plahotniuc îi finanţase pe comunişti, devenind ulterior sponsorul democraţilor. În opinia experţilor, tocmai Plahotniuc ar avea ultimul cuvânt în alegerea partenerilor pentru alianţă. Faptul că Narâşkin s-a întâlnit cu liderii tuturor partidelor parlamentare, mai puţin cu cel liberal-democrat Vlad Filat, este explicat de Mihai Ghimpu prin aceea că ‘Filat s-a întâlnit recent, la Sankt Petersburg, cu premierul rus Vladimir Putin’.

În cazul în care coaliţia de guvernare va fi creată, parlamentul se va întruni pentru prima reuniune în data de 28 decembrie, ultimul termen conform Constituţiei. Deputaţii au la dispoziţie 3 încercări pentru alegerea preşedintelui republicii, iar în caz de eşec în ţară vor avea loc noi alegeri parlamentare. Rezultatele acestei campanii, deja intraparlamentare, preocupă nu doar Rusia, ci şi UE şi SUA.

Potrivit Nezavisimaia Gazeta, reprezentanţi ai UE şi SUA au desfăşurat întrevederi cu liderii partidelor învingătoare mai devreme decât reprezentanţii Kremlinului. Europenii şi americanii sunt interesaţi ca în republică să continue reformele democratice, al cărui garant este considerat de Occident blocul liberal-democrat.
Partidul Democrat este curtat insistent de toate părţile interesate, afirmă preşedintele de onoare al acestui partid, Dumitru Diacov.

Liberal-democraţii doresc să-şi păstreze postul de premier, în timp ce comuniştii negociază postul de preşedinte al parlamentului pentru Voronin. La rândul lor, liberalii cer, potrivit lui Ghimpu, ‘un loc din trei’ (preşedinte al ţării, al parlamentului sau cel de premier), iar în caz contrar partidul ameninţă să se retragă în opoziţie.
În acest sens, fostul preşedinte al republicii, Petru Lucinschi, şi-a exprimat îngrijorarea: negocierile pe marginea celor mai importante funcţii în stat ar putea împiedica alegerea preşedintelui ţării.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata