EUR
4,84 RON
(-0.08%)
USD
4,11 RON
(-0.78%)
GBP
5,36 RON
(+0.2%)
CHF
4,49 RON
(-0.29%)
BGN
2,48 RON
(-0.66%)
BYN
1,68 RON
(-0.6%)
CAD
3,07 RON
(-0.06%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,95 RON
(-0.26%)
JPY
0,04 RON
(-0.38%)
CZK
0,18 RON
(+0.38%)
INR
0,05 RON
(-0.5%)

Rechinii atacă turiştii din Sharm El Sheikh

Panica s-a declanşat la malul Mării Roşii după ce o turistă germană a fost atacată de rechini în ultimele 4 zile. Alerta împotriva rechinilor a fost dată pe ţărmul mării în dreptul perlei litoralului egiptean, Sharm El Sheikh.

În doar 4 zile alţi 4 turişti – 3 ruşi şi un ucrainean – au fost pe punctul de a avea aceeaşi soartă. Un rechin i-a atacat când practicau sporturi nautice. Victimele au suferit mutilări grave – 2 dintre ei au rămas fără braţ şi altul fără mână – dar au scăpat cu viaţă, notează marţi (7 decembrie 2010) ziarul ABC. Atacurile rechinilor nu sunt frecvente în Marea Roşie.

Când se întâmplă, mulţi dau vina pe oamenii care intervin în zonă schimbând echilibrul fragil al ecosistemului. Pescuitul necontrolat şi hrana aruncată de turişti din ambarcaţiuni pot altera viaţa normală a vietăţilor marine.
Sunt acuzate şi autorităţile care nu protejează plajele dacă există pericol şi turiştii care nu sunt preveniţi în aceste cazuri. Pentru a evita astfel de atacuri trebuie urmate câteva sfaturi:

1. Nu pătrundeţi într-o zonă ‘rezervată’ rechinilor: locurile pline de bancuri de peşte, foci sau altă pradă cu care aceste vietăţi se hrănesc. Altminteri puteţi deveni o pradă la rândul vostru.

2. Nu faceţi baie în mare după-amiaza sau seara. Atunci ies rechinii să vâneze.

3. Fiţi mereu în alertă, înotaţi în grup şi nu vă separaţi niciodată. În grup puteţi părea un peşte mai mare şi este posibil ca rechinului să-i fie teamă să atace.

4. Nu intraţi în apă cu o rană deschisă. Mirosul sângelui este o invitaţie la masă pentru rechini.

5. Nu înotaţi în apele tulburi. Vizibilitatea este mică pentru om, dar nu şi pentru rechini şi puteţi avea o întâlnire neplăcută.

6. Nu folosiţi echipament nautic, precum labele de scafandru care pot fi confundate cu un peşte.

7. Dacă faceţi scufundări, nu ieşiţi la suprafaţă decât dacă nu aveţi încotro. Este mai bine să fiţi la acelaşi nivel cu rechinul, căruia îi place să înhaţe prin surprindere ceea ce este deasupra lui.

8. Odată ajunşi la suprafaţă înotaţi calm şi liniştit şi nu intraţi în panică. Dacă bateţi apa atrageţi mai mult atenţia.

9. Când vine barca de salvare nu vă precipitaţi, urcaţi repede şi cât se poate de calm, fără să atrageţi atenţia.

10. Dacă nu aţi urmat niciunul din sfaturile de mai sus şi v-aţi întâlnit cu rechinul, nu rămâneţi pasivi. O lovitură bine plasată la cap, ochi sau bot ar putea să-l năucească şi să-l facă să renunţe.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata