Varşovia aşteaptă de la Dmitri Medvedev schimbări pozitive în relaţiile dintre Rusia şi Polonia

Preşedintele rus Dmitri Medvedev începe luni o vizită oficială de două zile în Polonia, unde se va întâlni cu omologul său Bronislaw Komorowski. Varşovia şi Moscova evită să numească această vizită de cotitură, dar acordă o semnificaţie aparte acestei întâlniri la nivel înalt.

Ambasadorul Rusiei în Polonia, Aleksandr Alekseev, şi-a exprimat încrederea că „aceasta va constitui nu următoarea pagină, ci principala pagină a relaţiilelor ruso-poloneze”, în timp ce preşedintele Poloniei consideră că este vorba de începutul „unei noi căi” în dezvoltarea relaţiilor dintre cele două state, relatează Vremia Novostei.
Delegaţia rusă zboară la Varşovia cu două avioane. În afară de liderul de la Kremlin şi prima doamnă, în Polonia merg miniştrii de externe şi cel al justiţiei, procurorul general al Rusiei, conducătorii celor mai importante concerne.

Ultima vizită la Varşovia a unei delegaţii oficiale ruse datează din 2002, fiind condusă de preşedintele de atunci, Vladimir Putin. Peste trei ani, Putin a mers la Auschwitz, cu prilejul împlinirii a 60 de ani de la eliberarea lagărului nazist de către militarii sovietici. În 2009, în calitate de premier, el a luat parte la evenimentele de la Gdansk, dedicate celei de-a 70-a aniversări de la începutul celui de-Al Doilea Război Mondiale.

Totuşi, în aceşti ani aproape că nu au existat contacte oficiale la nivel înalt, principala cauză a situaţiei create fiind de natură politică. „Luminiţa de la capătul tunelului” în contactele dintre cele două state vecine a apărut o dată cu venirea la putere a partidului „Platforma civică”, în 2007. Liderul formaţiunii, actualul premier Donald Tusk şi-a exprimat imediat dorinţa de a „discuta cu Rusia, aşa cum este ea”.

Experţii ruşi şi polonezi acordă o importanţă deosebită în relaţiile bilaterale datei de 7 aprilie 2010, când, la iniţiativa lui Vladimir Putin, cei doi premieri – rus şi polonez – au marcat, la Katyn, 70 de ani de la împuşcarea ofiţerilor polonezi de către NKVD. Dar peste această tragedie s-a suprapus alta – catastrofa avionului preşedintelui polonez din 10 aprilie, în care şi-au pierdut viaţa 96 de cetăţeni ai Poloniei, inclusiv şeful statului, Lech Kaczynski.

Participarea preşedintelui rus Dmitri Medvedev la ceremonia de înmormântare de la Cracovia, convorbirile cu preşedintele interimar de atunci, Bronislaw Komorowski, continuate la vizita acestuia la parada de 9 mai de la Moscova au constituit paşi în direcţia ameliorării relaţiilor dintre cele două state. Vizita lui Dmitri Medvedev este pregătită temeinic şi precedată de două vizite ale ministrului de externe, Serghei Lavrov, la Varşovia.

Experţii polonezi consideră un un pas semnificativ în relaţiile ruso-poloneze adoptarea de către Duma de Stat rusă, pe 26 noiembrie, a declaraţiei „Despre tragedia de la Katyn şi victimele ei”. De asemenea, Rusia a trimis vineri Poloniei noi documente despre masacrarea a mii de ofiţeri polonezi la Katyn, în vestul Rusiei, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Cele două părţi vor semna o serie de documente, între care memorandumul de colaborare dintre parchete şi un acord privind navigaţia maritimă şi lupta împotriva poluării în Marea Baltică. Medvedev şi Komorowski vor participa la Forumul dialogului public, în cadrul căruia liderul de la Kremlin îi va înmâna Ordinul Prieteniei regizorului polonez Andrzej Wajda.

Potrivit unui sondaj publicat duminică de Institutul de cercetare a opiniei publice, peste 92% dintre polonezi consideră că vizita lui Medvedev va avea o influenţă pozitivă asupra relaţiilor dintre cele două ţări. Directorul institutului a explicat rezultatele studiului prin faptul că polonezii aşteaptă de la Medvedev „o nouă deschidere” în relaţiile ruso-poloneze.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata