EUR
4,84 RON
(-0.05%)
USD
4,27 RON
(+0.34%)
GBP
5,38 RON
(+0.07%)
CHF
4,55 RON
(-0.06%)
BGN
2,47 RON
(+0.25%)
BYN
1,75 RON
(+0.25%)
CAD
3,15 RON
(+0.13%)
RSD
0,04 RON
(-0.05%)
AUD
2,98 RON
(+0.15%)
JPY
0,04 RON
(+0.19%)
CZK
0,18 RON
(-0.07%)
INR
0,06 RON
(+0.59%)

Legile privind drepturile omului costă Anglia 42 de miliarde de lire sterline

Statutul de membru al Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a costat contribuabilii din Regatul Unit peste 42 de miliarde de lire sterline, susţine un raport al Alianţei Contribuabililor, citat marţi de Daily Mail.

Nota de plată pentru respectarea hotărârilor sale a dus la o mulţime de bani aruncaţi în litigii şi deturnaţi de la serviciile de bază, se susţine în document. Mai mult, instanţa, cu sediul la Strasbourg, Franţa, a forţat Parlamentul de la Londra să anuleze o serie de legi britanice şi a determinat chiar executivul să acorde prizonierilor dreptul de a vota, în pofida unei puternice opoziţii din partea miniştilor şi a publicului.

Instanţa, aminteşte Daily Mail, se pronunţă cu privire la cazurile aduse împotriva ţărilor care au semnat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, un cod redactat după experienţa cu totalitarismul nazist şi sovietic. Studiul, dedicat sumelor pe care a trebuit să le plătească Marea Britanie de la semnarea Convenţiei (în 1950), a fost realizat de Alianţa Contribuabililor.

„La 50 de ani după Stalin şi Hitler, Curtea de la Strasbourg nu mai este necesară pentru a ne proteja de o bătaie la uşă la ora 3 noaptea sau de pericolul de a fi deportaţi. Ea are o agendă din ce în ce mai politică care trece peste legile şi tribunalele noastre, cu costuri majore pentru contribuabili şi pentru mediul de afaceri”, acuză Lee Rotherham, unul dintre autorii raportului.

Printre hotărârile controversate date de CEDO figurează permisiunea oferită unui transsexual, deţinut pentru viol şi tentativă de omor prin imprudenţă, ,să se mute la o închisoare de femei, deşi a comis infracţiuni în timp ce era bărbat, sau impiedicarea deportării străinilor găsiţi vinovaţi de infracţiuni grave. Marea Britanie a pierdut primul său caz la CEDO în 1975 şi a trebuit să plătească pentru prima dată despăgubiri în 1980.

Raportul sugerează, de asemenea, că Marea Britanie a pierdut peste trei sferturi – 331 din 418 – din cazurile intentate la Strasbourg. În plus, chiar dacă Human Rights Act din 1998 ar fi trebuit să reducă numărul de apeluri la Europa, prin aplicarea principiilor de la Strasbourg în instanţele britanice, numărul cazurilor pierdute a crescut.
Pentru Marea Britanie, costul de conformare la hotărârile CEDO, sub auspiciile Convenţiei, este de 17,3 de miliarde de lire până în prezent, se arată în raport. În plus, dezvoltarea unei culturi a compensaţiilor, promovată de către instanţă, a adăugat alte 25 de miliarde costurilor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata