Încolţit din toate părţile, Wikileaks se mută în Elveţia

Judecători, bănci şi companii încearcă să împiedice alte dezvăluiri ale fondatorului WikiLeaks, arestat la Londra.

Decizia companiei Visa Europa de a suspenda plăţile către Wikileaks (Mastercard se gândeşte să facă la fel) – în timp ce cercetează ‘natura afacerii acestui web şi dacă contravine normelor operative ale Visa” – este o nouă lovitură împotriva lui Julian Assange, plasat în arest preventiv până la 14 decembrie, şi căruia i-a fost refuzată posibilitatea de a ieşi pe cauţiune, informează ziarul ABC.

Şi PayPal şi-a întrerupt plăţile către pagina lui de web la sfârşitul săptămânii trecute, în timp ce marţi banca elveţiană PostFinance a închis contul lui Assange. Motivul nu este prea convingător, se pare că Assange a minţit în legătură cu domiciliul său când l-a deschis… În pofida piedicilor şi arestării lui Assange, web-ul promite să funcţioneze. Şi ameninţă cu alte dezvăluiri explozive dacă şefului i se întâmplă ceva rău.

Mai explozive decât cele 250.000 de documente care au pus pe jar Departamentul de Stat al SUA, mobilizând justiţia suedeză care îl acuză pe Assange de două presupuse infracţiuni de hărţuire sexuală şi de viol. Rezultatul?
Un mandat de arestare al Interpolului şi altul de extrădare din partea Suediei, care ar putea culmina cu extrădarea lui în SUA. Situaţie pe care australianul şi echipa lui vor să o evite cu orice preţ după ce mai mulţi politicieni americani i-au cerut la propriu capul.

În acest cerc care se strânge în jurul WikiLeaks, Amazon a fost primul care a renunţat să mai găzduiască pagina, în urma reproşului senatorului independent de Connecticut Joe Lieberman, care prezidează Comitetul pe probleme de securitate şi guvern din Senat, pentru relaţiile sale cu un web care publică secrete de stat. Amazon a fost urmat de provider-ul american Tableau Software.

Compania al cărui software a fost utilizat de Wikileaks pentru a crea şi publica pagini grafice legate de cablogramele diplomatice ale SUA a retras suportul tehnic paginii acestuia. A fost urmat de firma americană Everydns, care furniza WikiLiaks serviciul de nume, sau serviciul DNS, (partea ascunsă a Internetului) şi care a renunţat la celebrul web. Potrivit Everydns, atacurile masive care aveau drept ţintă Wikileaks.org pun în pericol alte 500.000 de site-uri care se folosesc de serviciile sale.

După decizia Everydns, WikiLeaks a anunţat pe contul său de Twitter că a plasat web-ul cu documentele Departamentului de Stat din SUA pe o adresă IP din Elveţia (http//213.251.145.96).
Şi că serverul OVH din Roubaix, nordul Franţei, s-a oferit să-l găzduiască după alungarea sa de pe Amazon. (Pentru a-şi garanta distribuţia, WikiLeaks miza pe alţi doi provideri, suedezul Bahnhof, sensibil faţă de libertatea de expresie şi americanul Amazon, înlocuit acum cu CVH).

Atunci a intrat în scenă guvernul francez şi ministrul industriei, Eric Besson, cerând autorităţilor competente ale ţării să interzică găzduirea conţinuturilor WikiLeaks, deoarece web-ul pune în pericol persoane protejate de secretul diplomatic. ‘Această situaţie este inacceptabilă. Franţa nu poate avea site-uri de Internet care încalcă confidenţialitatea relaţiilor diplomatice’, a spus Besson.

În orice caz, dezvăluirile WikiLeaks merg mai departe de aşa-numitul ‘Cablegate’, deşi a fost picătura care a umplut paharul. În mai a publicat imaginile video ale uciderii cameramanilor Reuters la Bagdad. În iulie, 90.000 de documente secrete privind războiul din Irak.
În octombrie 400.000 de rapoarte ale Pentagonului scoase din arhiva secretă a unei baze militare. Iar la începutul anului viitor promite o nouă bombă care va zgâlţâi din temelii întregul Wall Street.

Loading...
Citește și
1 Comentariu
  1. Luciu spune

    Un teatru mafiot ,care incearca sa-l infunde si sa-i bage calusul in gura Julian Assange, bineinteles ca de la aceste publicari pot porni razboaie inclusiv razboi mondial dar din nou ni se arata ca cel mai sangeros imperiu din intreaga istorie este SUA , este imperiul ce controleaza 80% din Omenire, nu-i intereseaza nimic decat puterea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata