EUR
4,84 RON
(+0.41%)
USD
4,33 RON
(+0.98%)
GBP
5,44 RON
(-0.15%)
CHF
4,50 RON
(+0.91%)
BGN
2,47 RON
(+0.51%)
BYN
1,80 RON
(+0.64%)
CAD
3,20 RON
(-0.29%)
RSD
0,04 RON
(+0.41%)
AUD
2,97 RON
(-0.91%)
JPY
0,04 RON
(+1.61%)
CZK
0,18 RON
(-0.39%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Milenium IV?

Stieg Larsson a lăsat 320 de pagini care ar putea apărea într-un nou volum „IV Millenium”, care ar vedea lumina tiparului în 2015. Scriitorul a murit înainte de publicarea primului volum al trilogiei ‘Bărbaţi care urăsc femeile’.

Dacă Eva Gabrielsson partenera lui Stieg Larsson va semna cartea precizând că se inspiră din opera acestuia şi va împărţi încasările cu revista Expo, s-ar putea publica un nou volum al acestei saga milionare, dar nu înainte de 2015, informează miercuri ziarul Estrella Digital.
Potrivit lui Kurdo Baksi, prieten al lui Larsson, Eva Gabrielsson vrea să publice cartea cu numele celui care i-a fost tovarăş de viaţă timp de peste 32 de ani, chiar dacă va fi ea cea care va completa practic o treime din roman, dar vrea să fie titulara tuturor încasărilor generate.

‘Nu există nicio posibilitate de a publica această continuare înainte de 2015, deoarece între condiţiile puse de familia lui, pe care ea nu le acceptă şi decizia Evei de a-şi publica memoriile care vor ieşi pe piaţă peste câteva săptămâni, nu există cale de a se ajunge la un acorď, spune Baksi. „IV Millenium – aventurile lui Lisbeth Salander, care s-au vândut deja în 30 de milioane de exemplare în întreaga lume – este un roman negru în sine.

Acum se ştie că în afară de Eva ar putea exista o altă persoană care să aibă manuscrisul trimis de Larsson pentru a-i afla părerea’, a precizat Baksi. Familia scriitorului suedez Stieg Larsson, cu care el nu era în relaţii, a moştenit şi a încasat toate beneficiile rezultate din vânzarea trilogiei – zeci de milioane de euro – pentru că, în baza legilor suedeze, nu au drept la succesiune decât soţiile, nu şi partenerele în concubinaj.

Familia lui Larsson a ameninţat că nu va permite niciodată publicarea acestui manuscris, dacă Gabrielsson insistă să-şi editeze memoriile. Potrivit lui Baksi, la 5 sau 19 ianuarie va fi lansată în Franţa „Millenium, Stieg et moi” („Millenium, Stieg şi cu mine”), o autobiografie a lui Gabrielsson de mai puţin de 150 de pagini care conţine puţine lucruri noi, dar care insistă asupra luptei pentru moştenirea lui Larsson dintre ea şi fratele (Joakim) şi tatăl (Erland) lui Stieg.

Larsson a murit tragic de un infarct în 2004, după împlinirea vârstei de 50 de ani, şi în lipsa unui testament, tatăl şi fiul său au fost desemnaţi moştenitori, deşi Gabrielsson a spus că opera scrisă de partenerul ei de viaţă a fost concepută ca un plan de pensionare pentru ei doi.

Memoriile în care Gabrielsson relatează şi activitatea jurnalistică a lui Larsson împotriva fascismului din paginile revistei Expo pe care a fondat-o şi căreia el vroia să doneze toate beneficiile generate de ‘IV Millenium’ vor fi publicate în franceză şi nu se prevede, deocamdată, să fie traduse şi în altă limbă.

Baksi, care a scos şi el cartea „Prietenul meu Stieg Larsson” cu amintiri legate de cei 12 ani petrecuţi alături de scriitorul ziarist, asigură că în următorii ani vor exista şi alte suprize cu un scriitor american care va publica o autobiografie a lui Larsson în SUA, unde sunt prevăzute să înceapă filmările la Millenium.

În urmă cu un an, Gabrielsson a respins o ofertă făcută de familia lui Larsson de a tranşa diferendul şi a primi în schimb 20 de milioane de coroane suedeze (circa 2 milioane de euro).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata