Moscova s-ar putea afla în spatele dezvăluirilor Wikileaks

Ar fi ‘răzbunarea’ pentru desfiinţarea reţelei de spionaj pe care Rusia o menţineau în SUA. Parcă ar fi un roman de spionaj.

Experţi ai serviciilor de informaţii susţin teoria că scurgerile de documente ale Departamentului de Stat al SUA sunt rezultatul răzbunării Rusiei pentru desfiinţarea în iunie 2010 a reţelei ‘ilegale’ montate pe pe teritoriul american, informează surse consultate miercuri de ziarul La Razon.

Această operaţiune, una dintre cele mai importante realizate în ultimii ani, a fost posibilă în urma trădării unui colonel al Serviciului Extern de Informatii (SVR) rus, Şcerbakov care le-a furnizat americanilor informaţii preţioase.
Colonelul Şcerbakov era şef al direcţiei pentru SUA al SVR- ‘secţia C’ – care regrupează agenţii ce lucrează fără acoperire oficială (‘ilegali’). Informaţia furnizată nu includea nume de spioni, ci sistemul de comunicaţie pe care îl aveau cu şefii lor.

A fost o chestiune de timp pentru ca americanii să descopere membrii reţelei şi să treacă la arestarea lor. În timpul activităţii lor clandestine în SUA, agenţii ruşi ar fi acumulat o informaţie bogată care, logic, nu a fost dezvăluită. Între documentele obţinute se numără, oare şi cele dezvăluite de Wikileaks? Bună întrebare spun experţii. Ceea ce este clar este faptul că cei afectaţi acum, nu sunt şi cei prejudiciaţi în iunie, când a fost desfiinţată reţeaua de agenţi.

Citeste si:  Copiii cu sindromul Down din Rusia, prejudecăţi şi posibilităţi

Reacţia Moscova a fost atunci vehementă: ‘Este rezultatul unei trădări, iar trădătorii întotdeauna o termina rău: de regulă fie de beţie, fie de droguri, sub gard”, a spus premierul Vladimir Putin, la aflarea celor întâmplate. Deşi nu a spus-o explicit, răzbunarea împotriva Washingtonului era servită. În urmă cu mai puţin de un an, colonelul Şcerbakov se hotărâse să respingă o avansare în post.

Kremlinului i-a scăpat acest detaliu care putea fi o piesă importantă în această afacere care a adus o mare ruşine Rusiei. Conform procedurii, colonelul ar fi trebuit să se supună detectorului de minciuni al serviciilor de spionaj, lucru pe care el vroia să-l evite cu orice preţ. Asftel, colonelul care avea o fiică stabilită de mulţi ani în SUA, a devenit delatorul celor zece agenţi ruşi deconspiraţi vara trecută, potrivit ziarului rus Kommersant.

Citeste si:  Clădirea monument istoric a Şcolii nr. 5, simbol al municipiului Alexandria

Surse oficiale consultate de ziar au indicat că începuse vânătoarea marelui trădător. ‘Noi ştim cine este şi unde se află. El a trădat fie pentru bani, fie pentru ca l-au prins cu ceva. Dar puteţi să nu vă îndoiţi de faptul că un Mercader a fost trimis pe urmele sale (Ramon Mercader – agentul sovietic care l-a asasinat pe Lev Trotki)’, declarase un oficial al administraţiei prezidenţiale.

Deocamdată nu se cunosc motivele pentru care colonelul şi-a deconspirat oamenii. Dar se ştie că a fost plasat sub programul de protecţie al FBI. Chestiunea a culminat, cel puţin aparent, la Viena la 9 iulie cu cel mai mare schimb de agenţi între Rusia şi SUA de 25 de ani încoace. În avionul care a decolat de la Moscova se aflau omul de ştiinţă Igor Sutiaghin, acuzat de spionaj în favoarea Occidentului, ceea ce el neagă;

Citeste si:  Încă un 11 septembrie regizat să răspândească frica...

fostul ofiţer al serviciilor secrete ruse, Aleksander Zaporojki; un alt fost ofiţer de informaţii, tot în rezervă, Serghei Skripal şi Ghennadi Vasilenko, ale căror activităţi constituie încă un mare mister. Despre operaţiune s-a aflat la sfârşitul lunii iunie odată cu arestarea celebrei agente Anna Chapman. Ea, alături de ceilalţi spioni, au fost primiţi ca nişte eroi la Moscova. Operaţiunea fusese devansată de teamă ca Chapman şi alţi membri ai reţelei, intraţi la bănuieli, să nu părăsească teritoriul SUA.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close