EUR
4,81 RON
(-0.08%)
USD
4,38 RON
(+0.99%)
GBP
5,65 RON
(+1.31%)
CHF
4,52 RON
(+0.24%)
BGN
2,46 RON
(+0.26%)
BYN
1,96 RON
(+0.97%)
CAD
3,28 RON
(+1.6%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,88 RON
(+0.84%)
JPY
0,04 RON
(+0.4%)
CZK
0,19 RON
(-0.13%)
INR
0,06 RON
(+1.08%)

 

Pragmatismul fiscal european

Uniunea Europeană a adoptat marţi schimbul automat de informaţii pentru unele categorii de venituri.

Adoptat în unanimitate de miniştrii de finanţe din cele 27 de ţări membre, proiectul de directivă privind ‘cooperarea administrativă în domeniul fiscal’ confirmă generalizarea ‘pas cu pas’, de la 1 ianuarie 2015 (pentru anul fiscal 2014), a schimbului automat pentru 5 categorii de venituri ale resortisanţilor comunitari: salarii, pensii, produse de asigurări de viaţă, venituri imobiliare şi indemnizaţii de conducere, scrie ziarul elveţian Le Temps.

Punctul crucial al acestui compromis negociat ferm de preşedinţia belgiană a UE, care se încheie la 31 decembrie, este următorul: schimbul se referă la informaţii ‘disponibile’ din partea administraţiilor. Datele bancare vor fi deci în continuare protejate şi confidenţiale.
Se menţine reţinerea la sursă, încă practicată de Luxemburg şi Austria (dar, în exteriorul UE şi de Elveţia) în domeniul veniturilor din economii. Viena şi Marele Ducat au obţinut să se menţină schimbul de informaţii la cerere – după modelul OECD – pentru toate celelalte tipuri de venituri.

Se aplică două restricţii: interzicerea anchetelor cu caracter explorator (‘fishing expeditions’, administraţiile fiscale solicitante vor trebui să precizeze numele şi adresa persoanei şi să argumenteze cererea) şi non retroactivitatea (cererile nu vizează decât perioada de după 1 ianuarie 2011). Satisfacţia afişată la încheierea Consiliului Ecofin de marţi, de către ministrul luxemburghez al finanţelor, Luc Frieden, era pe măsura importanţei.

‘Acest schimb automat nu vizează nici veniturile din economii, nici datele bancare‘, a spus acesta considerând că ‘se menţine protecţia sferei private’. Frieden a afirmat, de asemenea, că ‘nu este nici o urgenţă să se revizuiască sistemul de reţinere la sursă în vigoare în cadrul directivei privind impozitarea veniturilor din economii, deoarece el funcţionează bine’.

Un raport urmează a fi prezentat în acest sens de Comisia Europeană la jumătatea lui 2011. Ceea ce lasă să se întrevadă o prelungire a discuţiilor în curs între cei 27 privind necesitatea revizuirii textului, în scopul extinderii domeniului de aplicare. Comisia, care este în favoarea unei mai ample generalizări a schimbului automat de informaţii, a salutat şi ea adoptarea proiectului de directivă, care ‘marchează o etapă decisivă în combaterea evaziunii fiscale’, după cum a precizat comisarul european pentru impozitare şi uniune vamală, audit şi antifraudă, Algirdas Semeta.

Standardele impuse pentru schimbul de informaţii sunt foarte ridicate, ceea ce constituie un semnal puternic, potrivit comisarului. Executivul comunitar insistă mai ales asupra obligaţiei ţărilor membre de a răspunde în termenul stabilit. Informaţiile disponibile, care sunt vizate de sistemul automat, vor fi transmise în termen de o lună. Cele care sunt reglementate de standarde OECD vor fi transmise în maximum 6 luni.

Ţările solicitate nu vor putea refuza să transmită datele decât ‘în situaţii clar stabilite’. Se pare că presiunea financiară impusă statelor membre de criză a avut un rol evident în adoptarea acestui proiect de directivă, blocat până acum de Luxemburg şi Austria. ‘Luxemburgul a fost obligat să cedeze asupra automatismului parţial, explică un înalt responsabil belgian.

Iar ţările membre care se opuneau ferm perpetuării schimbului de informaţii la cerere, precum Italia, au fost chemate la ordine’. La 1 iulie 2017, Comisia Europeană va trebui să prezinte fi un raport, fie o propunere legislativă de extindere a schimbului automat la alte trei categorii de venituri, printre care profiturile din capitaluri şi redevenţele. Ea va trebui, de asemenea, să examineze ‘posibilitatea de suprimare a noţiunii de informaţii disponibile’.

economii
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata