Scandalul WikiLeaks i-a fost de mare folos lui Medvedev

Prima după mulţi ani vizită oficială a unui preşedinte al Rusiei în Polonia s-a încheiat cu succes. Potrivit portalului analitic Politkom.ru, cel care a creat un fond pozitiv pentru vizita lui Dmitri Medvedev a fost site-ul de scandal WikiLeaks, care a publicat corespondenţa dintre diplomaţi americani referitoare la amplasarea în Polonia a unor elemente ale sistemului de apărare antirachetă şi a lansatoarelor de rachetă Patriot.

Fapte de senzaţie în timpul vizitei lui Medvedev la Varşovia nu s-au produs şi nici nu erau aşteptate. Cel mai important lucru care a fost obţinut este acela că ‘resetarea ruso-poloneză va continua’. Aceasta este o mare reuşită pentru Moscova, în condiţiile în care Varşovia va prezida Uniunea Europeană (UE) în a doua jumătate a anului 2011.

Tocmai în acea perioadă sunt planificate semnarea acordului de aderare a Rusiei la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) şi desfăşurarea de alegeri parlamentare în Rusia, urmând ca tot atunci unul dintre cei 2 membri ai tandemului Medvedev-Putin să fie numit oficial drept candidat la prezidenţiale. Iar ‘umărul ferm’ al UE nu va constitui deloc o piedică în calea Kremlinului, subliniază Politkom.ru.

Potrivit ziarului polonez Rzeczpospolita, din documentele publicate de WikiLeaks devine clar că SUA nu doreau câtuşi de puţin să securizeze Polonia în faţa pericolului ‘dinspre Est’. Dimpotrivă, nici măcar furnizarea de lansatoare Patriot nu-şi propunea drept scop modernizarea securităţii poloneze. Iar actualii lideri ai Poloniei, inclusiv preşedintele Bronislaw Komorowski, pe atunci preşedinte al parlamentului, ştiau foarte bine acest lucru.

Citeste si:  Turismul italian a înregistrat pierderi mari

De la bun început, scrie Rzeczpospolita, lansatoarele Patriot urmau să devină un fel de compensaţie pentru sistemele antirachetă, la amplasarea cărora în Polonia renunţase Barack Obama.
Dar, după cum rezultă din documentele WikiLeaks, chiar cu patru luni înainte ca noul preşedinte al SUA să anunţe oficial anularea planurilor de construire în Polonia a unei baze antirachetă, Komorowski şi Slawomir Nowak, pe atunci şeful de cabinet al premierului Donald Tusk, le-au solicitat americanilor ca lansatoarele Patriot să fie totuşi amplasate pe teritoriul Poloniei, chiar dacă în ţară nu va exista o bază a sistemului american de apărare antirachetă.

Cu alte cuvinte, conducerea poloneză conştientiza – în pofida faptului că americanii o cataloghează drept ‘naivă’, potrivit documentelor WikiLeaks – că anularea deciziei lui George W.Bush privind înfiinţarea unei baze antirachetă în Polonia este doar o chestiune de timp şi îi ruga pe americani să creeze cel puţin ‘o aparenţă’ de ajutor.
Pentru politica poloneză, elementul cel mai scandalos este acela că americanii nu doreau de la bun început să desfăşoare în Polonia sisteme Patriot complete.

Acestea urmau să fie folosite doar în scop instructiv. Dar, chiar dacă au aflat că Patriot vor fi practic nişte ‘mulaje’, incapabile să asigure protecţie în faţa agresiunii vecinilor, autorităţile poloneze au solicitat oricum sistemele Patriot. În calitate de ‘gest simbolic’, care, probabil, urma să facă jocul partidului ‘Platforma civilă’, căreia în anul electoral i-a reuşit ceea ce nu reuşiseră conservatorii de la Lege şi Justiţie (PiS): desfăşurarea de forţe militare americane în Polonia.

Citeste si:  Vladimir Putin: Rusia ''va face totul'' pentru a asigura securitatea JO de la Soci

Apariţia în presă a acestor informaţii, în ajunul ‘vizitei de reconciliere’ a lui Medvedev în Polonia, a fost evident în avantajul preşedintelui rus. Practic, contactele militare americano-poloneze au fost discreditate. În ceea ce-l priveşte pe preşedintele polonez Bronislaw Komorowski, acesta s-a pătruns în mod sigur, din cauza respectivelor documente, de sentimente destul de negative faţă de partenerii din SUA.

Prin urmare, şeful statului polonez trebuia să se pătrundă de sentimente mai calde faţă de partenerul său estic, împotriva căruia dorea, până nu demult, să se protejeze cu rachete americane, subliniază Politkom.ru. Astfel se explică caracterul aproape ‘familial’ al vizitei lui Medvedev în Polonia. Nu au reuşit să împiedice ‘vizita caldă şi amicală’ nici măcar adepţii Ceceniei libere şi cei care consideră că tocmai serviciile secrete ruseşti înălţaseră mesteacănul de care s-a izbit avionul prezidenţial polonez.

Aceştia au strigat anemic ‘Medvedev – asasinľ, însă muzica orchestrei festive i-a acoperit. Drept rezultat, lui Medvedev i s-a iertat în timpul vizitei până şi declaraţia directă conform căreia Rusia ar intenţiona să pătrundă şi mai adânc pe piaţa energetică a Poloniei, să cumpere acţiuni în companiile poloneze existente. Ca şi cum nici nu ar fi existat lungile luni de negocieri pe marginea contractului pe termen lung referitor la livrările de gaz rusesc şi reducerile la el.

Citeste si:  Viaţa de lux a lui Fidel Castro

Toţi au auzit asigurările lui Medvedev, conform cărora Rusia nu intenţionează să pună pe nimeni pe drogul energetic, şi toţi s-au mulţumit cu acestea. Chiar şi propunerea rusă privind crearea unui sistem sectorial de apărare antirachetă, pe care Dmitri Medvedev a făcut-o publică recent, în timpul summitului NATO de la Lisabona, a beneficiat de evaluări pozitive din partea lui Bronislaw Komorowski.

În sensul că ambele ţări ar putea face parte dintr-un sistem comun de apărare antirachetă, inclusiv după principiul sectorial. În acelaşi timp, amintindu-şi probabil de experienţa ‘prieteniei’ cu SUA pe marginea sistemului antirachetă, preşedintele polonez nu a spus niciun cuvânt despre faptul că, în cazul în care pe teritoriul polonez nu va fi creată o bază americană, în cadrul ‘principiului sectorial’ securitatea Poloniei va fi garantată de scutul antirachetă rusesc, subliniază în final Politkom.ru.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close