„Hack-activiştii” pregătesc alte atacuri în reţea

‘Hack-activiştii’ Anonymous au lansat un război viral împotriva acelor companii şi persoane care vor să prejudicieze într-un fel Wikileaks, fie că este vorba de femeile care l-au denunţat pe Julian Assange pentru delicte sexuale, sau de Sarah Palin – care se declară şi ea victimă a atacurilor online – fie că este vorba de mari companii, precum portalul Amazon, care a interzis Wikileaks.

Ceea ce nu a împiedicat punerea în vânzare de acest site într-un e-book pentru Kindle, a unei cărţi conţinând 5.000 de cablograme secrete, scrisă de germanul Heinz Duthel, notează vineri ziarul ABC. Nu şi-a dat oare seama Amazon, sau este o contradicţie în plus când este vorba de Wikileaks? Începând de joi s-au succedat paradoxurile în ritm trepidant.

Piraţii informatici Anonymous au hărţuit online duşmanii Wikileaks justificând aceste atacuri prin apărarea libertăţii de expresie şi a transparenţei informative, fără ca aceasta să implice obligativitatea de a dezvălui identitatea membrilor grupului.
Din poziţia anonimatului care le dă numele ei au făcut apel voluntarilor din întreaga lume să descarce programul care va permite punerea computerului lor în slujba aşa-numitei ‘hackercruciade’, lucru pe care autorităţile amintesc că este ilegal. Până acum s-au înregistrat 31.000 de descărcări.

Un membru Anonymous care îşi spune Coldblood (Sângerece) a declarat BBC că Visa şi Mastercard merită să fie pedepsite ‘pentru că au cedat presiunii guvernului’. ‘Spun că Wikileaks nu îndeplinesc cerinţele legale, dar ele acceptă plăţile pe card ale unor grupuri precum Ku Klux Klan’, a subliniat el.
La rândul lor, reţelele sociale Facebook şi Twitter au închis conturile Anonymous, care poate însă oricând deschide alte pagini pentru a continua să opereze, într-un etern joc de-a şoarecele şi pisica.

Continuând să atace corporaţii dar şi persoane particulare, precum Anna Ardin, feminista suedeză calificată de unii, drept agent al CIA pentru denunţurile făcute de ea împotriva lui Julian Assange. Claes Borgström, avocatul lui Ardin, a negat că clienta sa ar face parte din vreo conspiraţie şi a cerut încetarea acestor atacuri şi linşaj online. Câteva ore mai târziu, TheHuffingtonPost anunţa posibilitatea ca Ardin să retragă aceste acuzaţii şi intenţia ei de a nu mai colabora cu justiţia suedeză.

Apoi s-a aflat că femeia ar fi putut să plece într-o zonă deosebit de fierbinte din Cisiordania, alături de un grup de militanţi creştini care activează pentru pacea între israelieni şi palestinieni. Pe contul ei de Twitter apăruse ultima postare: ‘Agent CIA, feministă turbată, iubitoare de musulmani şi creştină fundamentalistă, frigidă şi îndrăgostită la nebunie de un bărbat, pot fi toate acestea la un loc?’

Seamănă, de asemenea, a schizofrenie ceea ce se întâmplă în Brazilia, unde preşedintele al cărui mandat se încheie, Luiz Inácio Lula da Silva, a sărit în apărarea lui Assange, afirmând că arestarea fondatorului Wikileaks reprezintă ‘o atingere adusă libertăţii de expresie’. În schimb, succesoarea sa, preşedinta aleasă, Dilma Rousseff, care va prelua mandatul peste o lună, s-a delimitat clar de aceste declaraţii – şi de alte elemente antiamericane ale politicii lui Lula, precum refuzul de a sancţiona Iranul – arătându-se favorabilă strângerii relaţiilor cu SUA.

Ultimele informaţii arată că foşti membri ai Wikileaks care au plecat din companie în urma unor divergenţe prind modus operandi al lui Assange, precum fostul purtător de cuvânt al organizaţiei Daniel Domscheit-Berg, pregătesc un site alternativ unde acumulează informatii sensibile, dar fără să ameninţe cu dezvăluiri publice masive. Domscheit-Berg, care îl acuză pe Assange că a trădat spiritul originar al propriului său proiect, pregăteşte o carte privind experienţa sa în Wikileaks, care va fi publicată luna viitoare în germană şi ulterior în engleză.

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!