EUR
4,84 RON
(-0%)
USD
4,28 RON
(0%)
GBP
5,41 RON
(0%)
CHF
4,55 RON
(0%)
BGN
2,48 RON
(-0.04%)
BYN
1,77 RON
(0%)
CAD
3,15 RON
(0%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,98 RON
(0%)
JPY
0,04 RON
(0%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(+0.05%)

Modificările la Codul Muncii, în dezbatere publică! Vezi ce se schimbă şi cum te afectează!

Ministerul Muncii publicat pe site-ul oficial proiectul de modificare a Codului Muncii, care va fi in dezbatere publica pana pe 20 decembrie. Autoritatile explica necesitatea modificarii legislatiei muncii prin faptul ca instituie o mai mare flexibilitate a raporturilor de munca, dar recunosc si ca schimbarile sunt o conditie din acordul de finantare pe care Romania il are cu FMI.

Autoritatile recunosc, totdata, ca necesitatea urgentarii modificarii Codului Muncii decurge si din angajamentul stabilit de Guvernul Romaniei in acordul cu Fondul Monetar International, potrivit Incont.ro.

Principalele modificari pe care le are in vedere Ministrul Muncii sunt urmatoarele:

– revizuirea reglementarilor privind aplicarea clauzei de neconcurenta. Aplicarea clauzei de neconcurenta, in forma actuala, restrictioneaza dreptul la munca prin incalcarea prevederilor Constitutiei si ale principiilor fundamentale instituite chiar prin Codul Muncii.

– revizuirea perioadelor de proba instituite pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca.

eliminarea interdictiei privind angajarea succesiva a mai mult de trei persoane pe perioade de proba pentru acelasi post.

– modificarea criteriilor in cazul concedierilor colective. Principalele criterii care vor fi avute in vedere in procedura concedierilor colective vor cele de performanta si de indeplinire a obiectivelor si in subsidiar, pentru departajare vor fi avute in vedere criteriile de natura sociala. Criteriile referitoare la evaluarea performantelor profesionale vor avea prevalenta.

– eliminarea interdictiei de a face angajari pentru angajatorul care a dispus concedieri colective pe locurile de munca ale salariatilor concediati timp de 9 luni de la data concedierii acestora. Interdictia de a face noi angajari reprezinta o limitare angajarilor in perspectiva, limitand atat posibilitatile de dezvoltare ale angajatorului si reducand numarul de locuri de munca disponibile pe piata muncii.

– modificarea prevederilor care reglementeaza contractul individual de munca pe perioada determinata.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata