EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,11 RON
(0%)
GBP
5,36 RON
(+0.05%)
CHF
4,50 RON
(+0.01%)
BGN
2,48 RON
(-0.08%)
BYN
1,67 RON
(+0.27%)
CAD
3,07 RON
(0%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,94 RON
(-0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.01%)
CZK
0,18 RON
(+0.01%)
INR
0,05 RON
(-0.07%)

Înregistrări audio dezvăluie aprecieri dure ale lui Nixon la adresa evreilor, negrilor şi irlandezilor

Noi înregistrări audio ale unor discuţii ale lui Richard Nixon de pe vremea când era la Casa Albă au fost făcute publice în acest weekend. Cele 265 de ore de înregistrări, din care New York Times a publicat câteva extrase, conţin un mare număr de insulte, glume îndoielnice şi cuvinte injurioase la adresa evreilor, negrilor, irlandezilor şi italienilor, scrie ziarul Le Figaro.

Vorbind despre irlandezi, Richard Nixon constată că ‘nu ţin la băutură’. ‘Ceea ce trebuie să nu uitaţi niciodată în legătură cu irlandezii este că devin violenţi. Practic, toţi irlandezii pe care i-am cunoscut devin răi când beau, mai ales irlandezii veritabili’, spune Nixon într-o discuţie cu un consilier. Despre italieni, el spune că sunt ‘nişte oameni minunaţi, dar că nu sunt cu capul pe umeri’.

Afirmaţiile fostului preşedinte american referitoare la negri sunt chiar foarte dure. Richard Nixon se delimitează mai întâi de opiniile secretarului său de stat, William Rogers, pe care îl acuză că are ‘un fel de slăbiciune pentru problema negrilor’.
‘El spune că aceştia sunt pe cale să facă progrese şi că, în definitiv, ei vor face ţara noastră mai puternică pentru că sunt puternici fizic şi unii dintre ei sunt inteligenţi şi aşa mai departe. Eu cred că are dreptate dacă ne referim la o perioadă de 500 de ani, dar cred că este fals dacă ne referim la 50 de ani’, potrivit lui Nixon.

Dar cele mai dure cuvinte, Richard Nixon le rezervă pentru evrei. Oameni care ‘au anumite caracteristici’, adică ‘o personalitate foarte agresivă, corozivă şi odioasă’, spune el. El face distincţie, de asemenea, între evreii israelieni – pe care îi admiră – şi evreii americani.
În ceea ce îl priveşte pe Henry Kissinger, care era în acea perioadă consilierul său pentru securitatea naţională, el respinge în timpul unei conversaţii apelurile lansate Washingtonului de a presa autorităţile sovietice să le permită evreilor să emigreze pentru a scăpa de persecuţii.

„Emigrarea evreilor din Uniunea Sovietica nu este un obiectiv al politicii externe americane – spune el. Şi dacă ei îi trimit pe evrei în camere de gazare în Uniunea Sovietică, aceasta nu este o problemă americană, poate că este o problemă umanitară’.
Înregistrările acoperă perioada februarie-martie 1973, doar cu câteva luni înainte ca scandalul de spionaj politic Watergate să ia amploare şi să-l coste în final postul de preşedinte. Potrivit lui Timothy Naftali, directorul Bibliotecii Richard Nixon, mai sunt încă 400 de ore de înregistrări care urmează a fi difuzate. Ele acoperă ultimele luni ale mandatului său, până la demisia forţată din 1974.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata