EUR
4,83 RON
(+0.03%)
USD
4,12 RON
(+0.04%)
GBP
5,36 RON
(+0.08%)
CHF
4,49 RON
(-0.44%)
BGN
2,48 RON
(-0.26%)
BYN
1,68 RON
(+0.38%)
CAD
3,07 RON
(-0.2%)
RSD
0,04 RON
(+0.04%)
AUD
2,94 RON
(-0.62%)
JPY
0,04 RON
(-0.28%)
CZK
0,18 RON
(-0.4%)
INR
0,05 RON
(-0.08%)

Julian Assange aşteaptă la închisoare să i se decidă soarta

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange, aşteaptă la închisoarea Wansworth din Londra întâlnirea de marţi a avocaţilor cu justiţia, când aceştia vor primii informaţii suplimentare cu privire la presupusele sale delicte care se investighează în Suedia şi când vor cere din nou să i se acorde eliberarea pe cauţiune, informează luni ziarul Las Provincias.

Assange, care duce o viaţă ascetică, a fost nevoit să se îmbrace cu hainele puse la dispoziţie de penitenciar, după ce la tribunal a compărut în costum şi cămaşă.
Cei care îl susţin pot să-i trimită cărţi acestui cititor avid care acum se identifică poate cu unul din personajele sale preferate, Rubaşov din ‘Întuneric la amiază’ romanul lui Arthur Koestler, care descrie încarcerarea şi execuţia unui pionier al Revoluţiei comuniste ajuns în temniţele lui Stalin.

Cei care l-au cunoscut în Australia spun că este unul din romanele sale preferate cu Rubaşov personajul principal, care a îmbrăţişat ideile de stânga în tinereţe pentru a deveni apoi un consevator liberal şi ale cărui aventuri seamănă mult cu ceea ce i se întâmplă acum lui Assange. Avocatul său a spus săptămâna trecută că poate folosi un computer cu timp limitat iar această restricţie este poate una dintre cele mai dureroase.

În cele două articole care au avut acces la viaţa sa privată – în revista New Yorker din iunie şi în Sydney Morning Herald din mai – este descris portretul unui om care şi-a canalizat dedicat întreaga viaţă Internetului. Probabil că nu cunoaşte identitatea tatălui, numele său fiind dat de un muzician cu care mama lui a avut o relaţie furtunoasă şi o viaţă itinerantă, mutându-se dintr-un loc într-altul, similară celei de-acum.

A avut un copil cu o fată de 16 ani când el avea 18, dar relaţia s-a încheiat. A fost un cititor avid de literatură, istorie şi ştiinţă, dar nu a frecventat îndeajuns nicio şcoală. Când mama lui i-a făcut cadou un computer în adolescenţă, el şi-a propus să creeze o lume mai bună în care să-şi găsească locul. Prietena lui Suelette Dreyfus a descris colaborarea cu primii ‘hackerľ australieni care pătrundeau în sistemele unor organizaţii cu scopul de a împărtăşi informaţia pe care o obţineau.

A fost chemat în judecată, dar judecătorul a dictat o amendă uşoară considerând că această curiozitate nu face rău nimănui. Wikileaks este expansiunea acestui prim impuls, cea mai mare reuşită a jurnalismului bazat pe Internet. Julian Assange folosea numele de ‘Mendax’ ca intrus în computerele altora.
L-a adoptat de la un vers din Odele lui Horaţiu care face referire la ‘splendide mendax’, ‘sublima înşelăciune’ şi care se potriveşte foarte bine cu actuala situaţie a lui Assange, denunţat de poliţia suedeză pentru comportamentul lui faţă de două femei.

Acest pasaj face referire la Danaos şi la cele 50 de fiice ale sale – Danaidele – pe care el a acceptat sa le căsătorească cu fiii rivalului său, Egiptos. Dar, împreuna cu ele, s-a gîndit cum sa scape de respectivii tineri şi a dat fiecăreia câte un pumnal, cu care ele şi-au ucis logodnicii în noaptea dinaintea nunţii. A existat o excepţie în acest masacru: cruţând viaţa lui Linceu, din iubire, Hipermestra şi-a încălcat jurământul făcut tatălui si surorilor ei.
Acesta a fost sublima înşelăciune. Soarta lui Assange ‘Mendax’ depinde acum de mărtur ia a două femei. Avocatul său a anunţat deja că va combate din răsputeri orice extrădare a clientului său în Suedia.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata