EUR
4,83 RON
(+0.03%)
USD
4,12 RON
(+0.04%)
GBP
5,36 RON
(+0.08%)
CHF
4,49 RON
(-0.44%)
BGN
2,48 RON
(-0.26%)
BYN
1,68 RON
(+0.38%)
CAD
3,07 RON
(-0.2%)
RSD
0,04 RON
(+0.04%)
AUD
2,94 RON
(-0.62%)
JPY
0,04 RON
(-0.28%)
CZK
0,18 RON
(-0.4%)
INR
0,05 RON
(-0.08%)

Un WikiLeaks „a la russe”

De mai bine de o lună, la 4 noiembrie 2010, site-ul Rospil lansat de Aleksei Navalnîi ridică vălul care acoperă multiplele afaceri de corupţie în Rusia. Şi totuşi, fondatorul, ‘acest Julian Assange rus’, nu a avut acces la nici un document secret, la nici o notă diplomatică confidenţială, scrie ziarul elveţian Le Temps.

Spre deosebire de WikiLeaks, tot ceea ce este publicat pe Rospil (contracte, bugete ale marilor şantiere, rapoarte ale Curţii de Conturi) ar trebui, dacă nu ar fi atâta lipsă de transparenţă în ţară, să facă parte din sectorul public. Navalnîi nu are totuşi nimic dintr-un Julian Assange. Acest avocat de 34 de ani, bine făcut, cu ochi albaştri ca ai lui Bruce Willis, studiază în prezent, cu o bursă, la Universitatea americană Yale.

De mai mulţi ani, faptele divulgate de el captivează blogosfera rusă. În octombrie 2010, el a acuzat grupul public Transneft, deţinătorul monopolului asupra oleoductelor din Rusia, că a deturnat sume însemnate cu prilejul construirii conductei Siberia-Pacific, o reţea strategică de 5.000 de kilometri spre China şi Japonia.
Bazându-se pe un raport al Curţii de Conturi nepublicat, avocatul blogger a semnalat dispariţia a 2,9 miliarde de euro (dintr-un buget total de 8,7 miliarde de euro) în timpul construirii oleoductului.

Afirmaţia sa a atins un punct sensibil: ‘Statul fură 1.100 ruble [34 de franci] din buzunarul fiecăruia!’ În timp ce dezvăluirile lui Navalnîi erau publicate pe prima pagină a ziarelor, preşedintele Curţii de Conturi, Serghei Stepaşin, a dat explicaţii: cele 3 miliarde de euro nu au fost furate, ci ‘optimizate’. A doua zi, premierul Vladimir Putin a făcut chiar mai mult, a trimis o telegramă companiei Transneft felicitând-o pentru activitatea realizată.

La Kremlin, corupţia este un subiect sensibil. La sfârşitul lui octombrie, preşedintele Dmitri Medvedev s-a înfuriat când a aflat că Ministerul Sănătăţii a plătit 2,2 miliarde de euro pentru nişte scannere, sumă considerată mult mai mare decât costau ele în realitate. Au fost declanşate douăsprezece anchete, iar şase înalţi funcţionari au fost arestaţi.

Dmitri Medvedev este un fel de Don Quijote care se luptă cu morile de vânt: se agită mult, dar rezultatele sunt insignifiante. Fiecare zi aduce noi divulgări, publicul le consumă şi totul continuă să fie ca înainte. ‘Corupţia face parte din viaţa noastră cotidiană.
Se spune că ea permite să se ungă roţile oxidate ale birocraţiei, altfel maşina birocratică riscă să se înţepenească şi implicit întreaga economie a ţării. Să fie adevărat?’, se întrebau doi economişti într-un articol din cotidianul Vedomosti, din 7 decembrie. Elena Panfilova, de la filiala moscovită a Transparency International, spune direct: ‘Corupţia aduce pierderi anuale la buget de 200-400 miliarde de dolarľ.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata