Moţiunea de cenzură pe Legea salarizării unitare va fi citită joi în plenul Parlamentului

Textul moţiunii de cenzură introduse de opoziţie după asumarea răspunderii Guvernului pe proiectul legii privind salarizarea bugetarilor în anul 2011 urmează să fie citit joi în plenul Parlamentului.

Potrivit deciziei de la începutul săptămânii a Birourilor Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, moţiunea de cenzură intitulată „Legea privind salarizarea în anul 2011 – ultima ‘ţeapă’ trasă românilor de guvernarea Băsescu-Udrea-Boc” ar urma să fie dezbătută şi votată lunea viitoare.

Semnatarii moţiunii de cenzură cer demisia Cabinetului Boc, acuzându-l că „a ridicat minciuna” şi furtul la rang de act normativ.

„Legea (…), deşi prevede că salariile vor creşte cu 15% pentru anul 2011, recuperează în fapt doar 1,4% din salariul pierdut în anul 2010, deoarece pe anul 2011 nu se mai acordă premii, prime de vacanţă sau al 13-lea salariu.

Mai mult decât atât, se taie tichetele de masă sau tichetele cadou şi se elimină plata orelor suplimentare efectuate peste durata normală a timpului de lucru, precum şi munca prestată în zilele de repaus săptămânal şi sărbători legale, încălcându-se astfel Codul Muncii. De fapt, această lege demonstrează clar că scopul principal al Guvernului este să bage mâna adânc în buzunarele bugetarilor”, se arată în textul moţiunii intitulată „Legea privind salarizarea în anul 2011 – ultima ‘ţeapă’ trasă românilor de guvernarea Băsescu-Udrea-Boc”.

În opinia semnatarilor documentului, prin această lege, Guvernul nu face altceva decât un nou „abuz legislativ”, încercând să transforme o măsură presupusă a fi cu caracter temporar – micşorarea veniturilor personalului bugetar – într-o stare de fapt permanentă. Potrivit autorilor moţiunii, cauza acestei situaţii este că Guvernul nu are capacitatea de a creşte veniturile bugetare în 2011 prin metode cum ar fi stimularea creşterii economice sau îmbunătăţirea gradului de colectare.

Opoziţia consideră că şi „nevoia disperată de fonduri pentru întreţinerea grupării politico-financiare care a sechestrat statul român şi banii românilor” se află printre cauze.

Să punem, împreună, capăt şirului de ţepe pe care Băsescu, Udrea şi Boc le-au tras românilor! Acest guvern trebuie să plece deoarece a adus în faţa noastră un proiect important pentru români, dar asupra căruia nu s-a consultat cu nimeni. (…) Guvernul Băsescu-Boc a demonstrat că a ratat nu doar lecţia competenţei, ci şi pe cea a dialogului social, alegând să se închidă în spatele porţilor de la diverse palate şi ignorând vocea bugetarilor care şi-au petrecut întreaga toamnă strigându-şi nemulţumirea în stradă”, se afirmă în textul moţiunii.

Autorii documentului consideră că Legea salarizării pentru anul 2011 este „cel mai bun indicator pentru lipsa de pricepere a guvernanţilor şi pentru ticăloşia lor”.

De asemenea, parlamentarii care au semnat moţiunea de cenzură avertizează asupra faptului că această lege va însemna continuarea exodului profesional către Uniunea Europeană, motiv pentru care oamenii de valoare din medicină, educaţie sau administraţie vor fi din ce în ce mai puţini.

„Din cauza incompetenţei şi ticăloşiei guvernării Băsescu-Udrea-Boc, copiii noştri vor fi mai bolnavi şi vor avea o educaţie precară. Şi asta, pe banii noştri”, se arată în moţiune.
Potrivit acestui document, bani la buget nu mai există din cauza faptului că sumele sunt îndreptate spre clientela politică a guvernanţilor, spre „firmele căpuşă”.

Societatea românească este sufocată de o grupare politico-financiară, mânată de un singur scop: perpetuarea, cu orice preţ, la putere, în scopul prăduirii banului public. Acest fapt este cu atât mai grav, cu cât mulţi dintre miniştrii Guvernului Băsescu-Boc sunt simple marionete ale unei clientele politice hrănite din avuţia publică. Preţul plătit de români, fie ei întreprinzători ori angajaţi din mediul privat, sau producători de valoare intelectuală din zona bugetară, pentru incompetenţa şi ticăloşia actualilor guvernanţi, creşte direct proporţional cu scăderea veniturilor, a consumului şi a investiţiilor”, susţin autorii moţiunii.

Aceştia sunt de părere că esenţa Legii privind salarizarea în anul 2011 este surprinsă de către preşedintelui Băsescu atunci când acesta spune că statul nu e responsabil pentru fiecare cetăţean.

„Însuşi stăpânul spune răspicat că statul pe care l-a creat nu este interesat de niciunul dintre cei pe care ar trebui să-i aibă în grijă, chiar dacă aceştia sunt plătitori de taxe şi impozite. Această ultimă şi cinică recunoaştere a politicii de dispreţ şi sfidare a drepturilor cetăţenilor României este cel mai important motiv pentru care acest guvern trebuie să plece”, conchid autorii moţiunii de cenzură.

Prin asumarea răspunderii, actele normative se consideră adoptate, fără a mai fi dezbătute de legislativ, dacă în termen de trei zile nu se depune o moţiune de cenzură sau dacă aceasta din urmă este respinsă. În cazul adoptării moţiunii, Guvernul îşi pierde mandatul.

Loading...
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.