EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,30 RON
(-0.35%)
GBP
5,37 RON
(-0.02%)
CHF
4,55 RON
(-0.12%)
BGN
2,47 RON
(+0.02%)
BYN
1,77 RON
(+0.17%)
CAD
3,17 RON
(-0.35%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.39%)
CZK
0,18 RON
(+0.23%)
INR
0,06 RON
(-0.32%)

Timoşenko a decepţionat, conform WikiLeaks

Paralizie politică, dezordine, economie sufocată de corupţie: bilanţul ucrainean la 6 ani de la Revoluţia portocalie care l-a dat jos pe preşedintele Leonid Kucima pare dezamăgitor.

Aşa este el prezentat în telegramele ambasadei americane de la Kiev, publicate de WikiLeaks şi analizate de ziarul Le Monde în ediţia de marţi. Ultimele note datează de la sfârşitul lui februarie, când Viktor Ianukovici, candidatul Partidului Regiunilor, a câştigat al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 7 februarie, în faţa rivalei sale, premierul Iulia Timoşenko.

Estul ţării, rusofon şi rusofil, şi-a luat revanşa asupra Vestului ‘portocaliu’. O nouă eră pare că începe, plină de îngrijorare pentru partizanii aderării Ucrainei la UE. La 12 februarie, Roman Zvarici, deputat al formaţiunii Ucraina Noastră, a fostului preşedinte Viktor Iuşcenko, raportează ambasadei ultimele sale întâlniri cu Timoşenko. Aceasta refuză să demisioneze. Ea i-a cerut să acţioneze astfel încât să menţină coaliţia lor din Parlament.

‘El a descris-o ca ‘înfrântă şi epuizată’ şi ne-a spus că starea ei de sănătate a generat o reală îngrijorare în cursul ultimelor săptămâni din campanie’. Războiul intern dintre fostul preşedinte şi premierul său a făcut o victimă importantă: economia.
La 23 februarie, în timp ce consilierul american pentru securitatea naţională, James Jones, se pregătea să vină la Kiev, ambasada scrie că ‘în cursul ultimilor 5 ani, singura reformă economică pe care a făcut-o Ucraina este adoptarea legislaţiei în vederea aderării la Organizaţia Mondială a Comerţului’.

Într-o altă telegramă, la 26 februarie, deputata şi economista Irina Akimova, membră a Partidului Regiunilor, face o constatare foarte dură despre starea ţării. Ea afirmă că ‘aproape 70 % din cheltuielile guvernului’, sub conducerea Iuliei Timoşenko, au fost făcute fără licitaţii competitive şi că ‘aproape un sfert din banii destinaţi contractelor publice în 2009 (circa 5 miliarde de dolari) au fost furaţi’.

Fostul simbol al Revoluţiei portocalii nu mai este în graţiile diplomaţilor americani, care vorbesc de ‘populismuľ ei. Viktor Pinzenik, fost membru al partidului lui Timoşenko, BIoT, a avut o întrevedere cu ambasadorul american, la 22 februarie, în care s-a exprimat cu ‘o tristeţe sinceră’, conforma diplomatului, în legătură cu Iulia Timoşenko. El s-a declarat în favoarea organizării de alegeri anticipate ca să ‘limiteze capacitatea ei de distrugere’.

Fost ministru al finanţelor, acesta şi-a justificat demisia în februarie 2009 prin faptul că Timoşenko, care era atunci premier, ‘nu vroia un ministru de finanţe care să lucreze pentru îmbunătăţirea economiei’, menţionează ambasadorul american.
La 17 decembrie, cu câteva săptămâni înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale, ambasada americană analizează îndelung ‘politicile economice populiste’ din centrul programului lui Timoşenko.

Acest program prevede mai ales ‘rolul puternic al statului’ şi renaţionalizarea bunurilor privatizate. Telegrama scoate în evidenţă ambiguitatea candidatei faţă de oligarhi. Ea îi califică drept un ‘cancer’, dar profită şi de sprijinul unora dintre ei. Un deputat BIoT, Iuri Poluniev, afirmă că nici ea şi nici formaţiunea sa ‘nu au un program economic şi niciun sistem de luare a deciziilor’.
O afirmaţie revine în mod regulat: premierul vrea să gestioneze absolut totul. ‘În afară de stilul ei de management, notează telegrama, Timoşenko este criticată pentru lipsa aparentă de înţelegere elementară a elementelor fundamentale ale economiei’.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata