Fidel Castro a refuzat să fie operat după prima hemoragie intestinală, conform Wikileaks

Cablogramele publicate de Wikileaks dezvăluie şi un secret foarte bine păstrat în Cuba: boala care l-a ţinut departe de putere pe Fidel. Hemoragia intestinală care l-a adus în urmă cu 4 ani pe Castro în pragul morţii a survenit la bordul unui avion care zbura între Holguin şi Havana fără medic la bord, fapt ce a obligat aeronava să aterizeze de urgenţă pentru a spitaliza pacientul, potrivit unui raport medical considerat credibil de Secţia de Interese a Statelor Unite la Havana şi trimis Departamentului de Stat, notează joi ziarul El Pais.

Împrejurările şi caracteristicile bolii lui Castro, de 84 de ani, survenită la intestinul gros, sunt un secret de stat din ziua în care au fost mobilizaţi cei mai buni medici din Cuba. Timp de mai multe luni, corespondenţi, diplomaţi şi servicii secrete s-au mobilizat pentru a acumula cât mai multă informaţie posibilă.

La 14 martie 2007, Secţia de Interese a primit un raport care descrie agravarea stării de sănătate a lui Fidel Castro pe baza documentaţiei adusă de o persoană care se presupune că a avut acces la fişa medicală a lui Castro, în care se arată că Fidel se află în fază terminală şi va suferi o deteriorare a facultăţilor mintale, dar nu va muri imediat.

‘Credem că o reîntoarcere definitivă este improbabilă’, scrie Michael Parmly, şeful de atunci al misiunii diplomatice. Aproape că nu au existat date oficiale despre evoluţia bolii lui Castro, conectat la aparate şi internat doi ani la Centrul de Investigaţii Medicale Chirurgicale (CIMEQ) şi transferat de un acasă, unde duce o viaţă destul de activă.

Unele din intervenţiile practicate pentru a stopa gravele leziuni stomacale au eşuat, la fel ca şi prima strategie de reabilitare a bolnavului, a cărui convalescenţă a fost complicată şi supravegheată atent de medici. Alte cablograme aventurează scenarii politice şi comentează absenţele lui Castro, dar niciuna nu abordează situaţia clinică nedispunând de date medicale în acest sens.

Potrivit raportului medical trimis la Washington, pacientul prezenta o perforaţie a intestinului gros şi avea nevoie de o colostomie (anus contra natură), căreia Fidel s-a opus. Cu trecerea timpului, colonul s-a infectat şi operaţia a eşuat, iar la a doua o intervenţie chirurgii au descoperit o fistulă (conexiune anormală între două organe) a cărei existenţă o ignorau.

Raportul trimis de misiunea diplomatică a SUA preciza că fistula bloca digestia alimentelor, astfel încât Fidel a slăbit peste 18 kilograme şi a fost nevoie să fie hrănit prin tub. Pentru tratarea fistulei a fost folosit un aparat fabricat în Coreea, ‘dar fără prea mare succes’. Atunci a fost chemat medicul spaniol Jose Luis Garcia Sabrido, şeful chirurgiei la spitalul Gregorio Marańón din Madrid, care a eliminat existenţa unui cancer, dar insistat că medicii trebuiau să practice o colostomie cum stabiliseră la început.

‘La vârsta lui Fidel, boala nu este curabilă, iar el nu va mai reveni la putere. Nu va muri imediat, dar treptat îşi va pierde facultăţile mintale până la survenirea decesului’, se arată în cablogramă. Raportul face şi alte constatări: ‘Potrivit evaluărilor noastre este posibil ca Fidel Castro să moară în iulie sau în octombrie 2006 (…)

Dar, cât timp rămâne în viaţă, chiar şi cu dizabilităţi, prezenţa lui este nocivă şi cu efect de retard asupra societăţii cubaneze’. De unde şi concluzia că dictatorul trebuie să moară pentru a se produce o schimbare importantă. ‘Ce se va întâmpla după moartea sa?’ , se întreabă secţia, care nu preconizează convulsii sociale, sau schimbări în materie de securitate naţională, asigurând că populaţia înţelege că Raul şi restul guvernului rămân la cârma ţării.

La un an de la criza intestinală suferită de Castro, o altă depeşă diplomatică face aluzie la moartea lui Vilma Spin, soţia lui Raul Castro, la 18 iunie 2007, subliniind că cel ajuns în fruntea ţării a avut mereu faimă de om de familie, spre deosebire de Fidel şi de numeroasele sale perechi. Potrivit altor informaţii, când Fidel a căzut la pat Raul Castro a suferit o depresie cumulată cu boala terminală a soţiei, fiind mai mult afectat de pierderea ei, decât de cea eventuală a fratelui său.

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!